Boğmaca hastalığının belirtileri nelerdir?

Boğmaca hastalığı nedir? Öksürükle kendini belli eden bir enfeksiyon hastalığı olan boğmaca neden olur? Boğmaca hastalığının belirtileri nelerdir?
 
Boğmaca, hızlı gelişen ve çok bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Bordetella pertussis olarak adlandırılan bakteriler hastalığa neden olur. Bakteriler, üst solunum yollarındaki silia (ince, hareketli, fırçamsı çıkıntılar) olarak adlandırılan hücrelere tutunurlar. Salgıladıkları toksinlerle bu hücrelere hasar vererek solunum yollarında şişmeye (ödem) yol açarlar.
 
BOĞMACA HASTALIĞININ BELİRTİLERİ
 
Hastalık, bakteriye maruz kaldıktan sonraki 1 ila 2. haftada başlar. Boğmaca, çocuklar özellikle bebeklerde klinik belirtileri, burun akıntısı, hapşırma, düşük ateş, hafif öksürük olarak başlar, sonrasında ciddi öksürük nöbetleri, yapışkan balgam, boğulma hissi, kusma olarak devam eder, daha hafif ve az sayıda öksürük şikayetleri ile biter. Ergen ve erişkinlerde ise boğazı sıkılır gibi hissetme kesintisiz öksürük, boğulma hissi, zonklayıcı baş ağrısı, hıçkırık olmadan zorlu nefes alma olarak görülür. Boğmacada öksürük sonrası kusma tüm yaşlarda rastlanır.
 
Boğmacanın temel komplikasyonları solunum durması, orta kulak iltihabı, zatürre gibi ikincil enfeksiyonlar ve güçlü öksürmeye bağlı sekellerdir. Yoğun bakım ve yapay solunum ihtiyacı genellikle 3 aydan küçük bebeklerde sınırlıdır. Bakterilerin neden olduğu zatürre ve ani solunum yetmezliği her yaşta ölümün genel sebebidir.
 
BOĞMACA NASIL BULAŞIR?
 
Enfekte olmuş kişi bakterileri öksürük ile dışarı saçtığı damlacıklarla yayar. Hastanın yakınlarındaki kişiler bu damlacıkları nefes yoluyla alır ve enfekte olur. Bulaşıcılığın en fazla olduğu dönem ilk 3 haftadır.
 
Kaynak: Milliyet
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title