Doğum sonrası ne zaman adet görülür?

Doğum sonrasında, “Ne zaman adet görmeye başlarım?” sorusunun sık sorulduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, yeni annelerin merak ettiği soruları yanıtlıyor.
Doğum sonrası annelerin en çok merak ettiği konulardan biri de “Ne zaman adet görmeye başlarım?” sorusudur. Emzirmeyen annelerin adeti en erken 2 hafta, en geç 6 haftayla başlar. Eğer bu süre daha çok uzarsa mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Emziren annelerde ise bebeğinizi emzirmeyi ne zaman bırakırsanız adetiniz de hemen hemen o zamanlarda başlayacaktır veya düzene girecektir. Emziren anne, bebeğini sütten kestiği halde adet kanaması başlamıyor ise mutlaka doktoruna haber vermelidir.
HAMİLELİKTEKİ HORMANLARIN ETKİSİ ADET DÜZENSİZLİĞİNE NEDEN OLUR
Hamilelik döneminde, hormonların etkisiyle anne adayları adet görmezler. Bu hormonların etkisi eğer anne emziriyorsa 6 ay içinde adet görmeye başlayacaktır. Hamilelikten sonra yeniden adet gören anneler ilk 2 ya da 3. adet dönemlerinde normalleşiyor ve düzene giriyor. Hamilelikteki hormonların etkisi hala geçmediğinden ilk 2-3 adet dönemi düzensiz oluyor. 3.adet döneminde ise genelde hormonların etkisi geçtiğinden dolayı normale dönüyor. Sezaryen doğum veya normal doğum arasında âdette fark olmamaktadır. Emziren annelerin âdeti daha uzun süre sonra başlıyor. Çünkü süt salınımını sağlayan hormon, adetin de gecikmesini sağlıyor. Eğer ki korunulmuyorsa bu dönemde anneler bir kez daha gebe kalabiliyor. Bundan dolayı cinsel ilişkide de korunulması gerekmektedir.
ADETİNİZ GEÇ BAŞLARSA DOKTORUNUZA BAŞVURUN
 
Adetiniz çok geç başlar ise veya çok düzensiz ise mutlaka doktorunuza danışın. Toparlayacak olursak doğum sonrası adet kişiden kişiye değişmektedir. Doğumdan sonra adet düzensizlikleri normaldir. Bu düzensizlikler hamilelik dönemindeki hormonları etkisinden dolayıdır. İlk 2-3 adet dönemi düzensiz olur ve sonra düzene oturur. Bu süre geçti ve hala âdetiniz normale dönmediyse doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
ADETİN BAŞLAMA SÜRESİNİ EMZİRMEK VEYA EMZİRMEMEK DEĞİŞTİRİR
Emzirmeyen anneler doğumdan sonra en geç 6 hafta içinde hala adet kanaması görmelidir ve görmediyse doktorlarına muayene olmalıdır. Emziren anneler ise emzirmeyi bıraktıktan sonra birkaç hafta içinde adet kanaması görmezler ise doktorlarına başvurmalılardır. Doğum şekli yani sezaryen doğum veya normal doğum adetin başlama tarihini değiştirmez. Sadece emzirmek veya emzirmemek değiştirir. Bunun nedeni ise tamamen hormonlardır. Prolaktin hormon yani süt salınımını gerçekleştiren hormonun böyle bir yan etkisi bulunmaktadır.
Kaynak: Hürriyet Aile
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title