Düztaban olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Özgür Çetik, çocuklarda en sık görülen ortopedik sorunların arasında yer alan düztabanlığın oluşum nedenlerini ve alınabilecek önlemleri anlattı.
 
Çocuklarda düztaban sorunu 3 yaşına kadar normal
Çocuklar, 3 yaşına gelene kadar yüzde 70- 80’inde düztabanlık görülüyor. Bunun en önemli nedeni ayak tabanlarındaki yağ yastıkçıkları ve ayak bileklerini tutan bağların henüz tam olarak gelişmemiş olması. 3 yaşından sonra ise yağ yastıkları kayboluyor. Ayak kavisi ortaya çıkmaya başlıyor ve 8 yaşına geldiklerinde ayak kavisleri normal şeklini alıyor. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken önemli bir konu var: Düztabanlığın 2 farklı tipi bulunuyor ve hangi tipinin söz konusu olduğunun muhakkak ortaya çıkarılması gerekiyor. Çünkü bunlardan biri tedavi gerektirmeyen normal fizyolojik gelişimin bir parçası iken diğeri tamamen tedavi gerektiren bir rahatsızlık oluyor.
 
Esnek Düztabanlık nedir?
Ayak havadayken kavisi görülüyor. Yere bastığında ise taban düzleşiyor. Genetik yatkınlık yok ise 8 yaşından sonra ayak bağlarının yeterli güce ulaşmasıyla bu durum kendiliğinden düzeliyor. Ancak anne, baba veya yakın akrabalardan birinde düztabanlık var ise o zaman 8 yaşından sonra da düztabanlık kalıcı olarak devam edebiliyor.
 
Rijit Düztabanlık nedir?
Ayak yere basarken de havadayken de kavis görülmüyor. Düztabanlığın en önemli tipi bu rijit hali. Ayak kemiklerinin aralarındaki uyumun bozulması sonucu ortaya çıkıyor ve erken tedavi edilmezse kalıcı sakatlıklara bile neden olabiliyor.
 
Tedavide erken teşhis çok önemli
Dikkatli aileler, çocukları yürümeye başladığında içeri doğru basma söz konusu ise, hemen doktara gidiyorlar. Yapılan ortopedi muayenesinde düztabanlığın esnek mi, yoksa rijit mi olduğu ortaya çıkarılıyor. Çocukta, esnek düztabanlık söz konusu ise 8 yaşına kadar düzelmesi bekleniyor. Ancak sorun rijit ise öncelikle hastalığın oluşum sebepleriyle ilgili araştırma yapılıyor. Rijit düztabanlık sebepleri arasında yer alan vertical talus tespit edildiğinde ise cerrahi müdahale gerekebiliyor. Bu nedenle düztabanlık tedavisinde erken teşhis büyük önem taşıyor.
 
Ayakkabı çocuğu düztaban yapmıyor
Birkaç yıl öncesine kadar düztaban olan tüm çocuklara ortopedik botlar öneriliyordu. Ancak son yıllarda yapılan araştırmalar gösteriyor ki, ortopedik botların esnek düztabanlığın düzelmesi üzerinde herhangi bir olumlu etkisi bulunmuyor.
Çocuğunuza yumuşak tabanlı ayakkabı giydirin. Her yaş grubunda olduğu gibi çocukların da ayak kavisini destekleyen yumuşak tabanlı, topuk yüksekliği ön kısmından bir miktar daha yüksek ayakkabıları tercih etmek gerekiyor. Sandalet veya babet tarzı düz ve sert tabanlı ayakkabılarsa ayak sağlığını tehdit ediyor.
Tam teşhis için mutlaka doktora götürün. Sorunun rijit mi yoksa esnek düztabanlık mı olduğunu öğrenebilmek için çocuğun mutlaka ilk yürümeye başladığı dönemde bir ortopedist muayenesine götürülmesi gerekiyor. Rijit düztabanlık tespit edilmesi halinde erken yaşlarda tedavi ile başarılı sonuç elde etme şansı daha fazla. Ayrıca 8 yaşından sonra düztabanlık nedeniyle doktora götürülen çocuklarda esnek düztabanlık söz konusuysa ilk araştırılması gereken bu durumun herhangi bir şikâyete neden olup olmadığı. Bazen düztabanlığa ek olarak çocukta bağ gevşekliği nedeniyle topuk kemiğinin dışa eğilmesi durumu görülebiliyor. Eğer çocuğunuzun rahatsızlığı bu şekilde ise yüksek boğazlı ayakkabılar öneriliyor.
Yanlış ayakkabı çocuğu düztaban yapmıyor. Ayakkabıların düztabanlık oluşumu veya tedavisi üzerinde herhangi bir etkisi bulunmuyor. Sadece düztabanlık sonucu ayak tabanı veya baldırda ağrı şikâyeti bulunan hastalarda ayak kavisini destekleyici yumuşak tabanlı ayakkabılar şikâyetlerin azalmasını sağlıyor.
 
‘Çocuğum spor yapamaz’ diye endişe etmeyin
Esnek düztabanlığı olan kişiler ileri yaşlarda her türlü sporu rahatlıkla yapabiliyor. Bu durumlarda hastaya uygun yumuşak tabanlık takviyesi ile bu şikâyetler ortadan kalkıyor. Ancak bazen ayak ve baldır ağrısı şikâyeti olabiliyor. Bu gibi durumlarda;
 
Ayakkabının değiştirilmesi gerekiyor.
Ayak kavisini destekleyen tabanlık kullanımı ile ağrıyı hafifleten ilaçların kullanımı gerekebiliyor.
İstirahat ve buz uygulanması iyi geliyor.
Fizik tedavi önerilebiliyor.
Bazı vakalarda ise problemi düzeltmek için cerrahi müdahale gerekebiliyor. Cerrahi yöntemler ağrıyı hafifletme ve kemik dizilimini geliştirmede yardımcı olabiliyor.
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title