Bebeğinizin zekası sizin elinizde…

İnsan zekasını büyük oranda belirleyen genetik mirasıdır. Ancak bunu dışında zeka gelişimini etkileyen çok sayıda dış etmen vardır. Zeki bir bebek için genetik mirastan sonra en büyük etken annenin beslenme alışkanlığıdır. Annenin her besin grubundan yeterince alması, dengeli ve sağlıklı beslenmesi zeki bir bebek için olmazsa olmaz kurallardandır.

Beslenme kadar önemli olan bir diğer faktör ise annenin gebeliğinde yaptığı egzersizlerdir. Egzersizle bebeğe giden oksijen miktarı artar, buda bebeğinizin daha sağlıklı ve zeki olmasını sağlar. Bu nedenle gebeliğinizde düzenli egzersiz yapın. Gebeliğinizde mutlaka tiroid testlerinize ve B vitamini düzeyinize baktırın, eksiklik varsa gerekli tedaviyi alın. Haftada 2 – 3 defa balık yemek bebeğin dil ve motor becerilerini geliştirir. Gebelik döneminde kılıç balığı, köpek balığı ve kral uskumru gibi yüksek civa oranına sahip balıkları ise tüketmeyin. Omega 3 içeren besinleri yeterince alamıyorsanız bu vitamini içeren ilaçlar kullanın. Gebeliğinizin ilk 3 ayında folik asit takviyesi, 12. haftasından itibaren D vitamini takviyesi, 16.haftasından itibaren de demir takviyesi alın. İyot eksikliği zeka geriliğine neden olabilir, bu nedenle iyotlu tuz kullanın. Sigara ve alkol kullanmayın, kafeinli içecekleri günde 3 fincandan fazla tüketmeyin.

Dişlerinizle ilgili rahatsızlığınız varsa mutlaka muayene olup gerekli tedaviyi alın, çünkü diş problemleri tedavi edilmezse erken doğuma neden olabilir,bu durumda bebeğinizde öğrenme ve gelişme problemlerine neden olabilir. Gebelik döneminde bebeğinize klasik müzik yada size huzur veren müzikler dinletin. Bebeğinizle sevgi dolu konuşun,ona şarkılar söyleyin, ona sevginizi hissettirin. İlk 6 ay bebeğinize sadece anne sütü verin. Siz mutlu olduğunuzda salgılanan mutluluk hormonları bebeğinizin mutlu olmasını, daha zeki ve akıllı olmasını sağlar, bu nedenle gebeliğinizde olabildiğinizce pozitif düşünüp mutlu olmaya çalışın.

 

 

 

 

 

 

 

 

Yrd. Doçent Dr. Zahide Küçük

Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title