Bebekler için beslenme nasıl olmalı?

Bebeklerin beslenmesi sağlıklı gelişimleri açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle beslenmelerine ve beslenme düzenlerine oldukça önem verilmesi gerekir. 6 aydan küçük bebeklerin beslenmesinde kesinlikle anne sütü tercih edilmelidir. Anne sütünün yetersiz olduğu durumlarda doktor tavsiyesi ile formül mamaya başlanmalı ve uygun miktarlarda verilmelidir. Az ya da fazla beslemek bebeğin sağlıklı gelişmesine engel olur.
 
Bebeklerin beslenmesinde kahvaltı
Altı aydan büyük bebekler için artık ek gıdaya geçiş süreci başlamıştır. Bu süreçte bebeklerin kahvaltısında doktorun uygun gördüğü besinler yedirilmelidir. 6 aydan 1 yaşına kadar bebeklerin kahvaltılarında yumurta sarısı olmalıdır. Yumurta sarısına başlarken de öncelikle çeyrek yumurta sarısı daha sonra yarım ve tüm olarak geçişler yapılmalıdır. Formül mama ya da doktorun uygun gördüğü bir süt çeşidi ile yapılan muhallebiler de yine bebeklerin kahvaltılarında verilebilir.
 
Bebeklerin beslenmesinde öğle yemeği
Bebeklerin beslenmesinde kahvaltı kadar öğle yemeği de oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu aşamada beslenme saati doktorun uygun gördüğü aralıklarda olmalıdır. Bebeklerin öğle yemeklerine öncelikle çorba ile başlanmalıdır. Yoğurt çorbası ve sebze çorbası bu süreçte ilk tercih olmalıdır. Ayrıca sebzelerden hazırlanan püreler de yine öğlen öğünü için bebeklerin yemeği olarak tercih edilebilir.
 
Bebeklerin beslenmesinde akşam yemeği
Bebeklerin beslenmesinde 6 aydan itibaren ek gıdaya geçiş süreci yavaş yavaş ve çocuğun bünyesini alıştıracak şekilde olmalıdır. 1 yaşına gelmemiş bebekler için 1 yaşından önce tüketilmesi yasak olan ve alerjiye sebep olan gıdalar kesinlikle verilmemelidir. Bebeklerin akşam yemeği de bu doğrultuda hazırlanmalıdır. Sekizinci aydan sonra kıymadan yapılan köfteler ve pilavlar bebeklerin akşam yemeği olarak tercih edilebilir. Bebeklerin akşam öğünleri kesinlikle geç bir saate bırakılmamalıdır. Geç saatte beslenen bebekler uykuda hazımsızlık sorunu yaşayacakları için uyku sorunu ile karşı karşıya kalırlar.
 
Bebeklerin beslenmesinde ara öğünün önemi
Bebekler için ara öğün de ana öğün kadar önemli bir yere sahiptir. Ara öğün için bebeklerinize evde günlük olarak yaptığınız yoğurdu yedirebilirsiniz. Ayrıca rendelenerek hazırlanmış meyve püreleri de bebeklerin ara öğünü için hem besleyici hem de olması gereken besinlerdir. İlk 6 ay kesinlikle anne sütü verilmeli ve başka herhangi bir ek gıda verilmemelidir. Bebeğiniz için alerji yapacak olan besinlerden de uzak durulması gerekir. Ek gıdaya geçen bebeklerin su ihtiyacı da mutlaka karşılanmalıdır.
Kaynak: Milliyet
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title