Meme başı çatlakları… Annelerin kabusu!

Yeni annelerin bebeklerini emzirmelerinin önündeki önemli engellerden biri meme başı çatlaklarıdır. Daha çok emzirmenin ilk haftalarında olmakla birlikte, tüm emzirme dönemi boyunca görülebilen bu çatlaklar, bebekleri, yaşamsal gıdaları anne sütünden mahrum bırakır.

shutterstock_36472192Meme ucu çatlaklarının en sık nedeni bebeğin emme pozisyonunun, tutma şeklinin doğru olmamasıdır. Yeni doğum yapan annelerin yaklaşık %30’u hatalı emzirme tekniklerini kullandıkları için meme başı çatlakları oluşmaktadır. Bebek, annesini emerken meme ucu etrafındaki kahverengi halka bölümünü tam olarak kavramayıp yalnızca meme başından emmeye çalışırsa, meme başı  zedelenir ağrılar başlar. Bu durumun ilerlemesi, hataların devam etmesi üzerine,  meme başında çatlaklar oluşur.
Meme ucu çatlaklarının bir diğer nedeni de emzirme döneminde göğüs uçlarının sürekli ıslanması ve ardından kurumasıdır.  Buna nem ve sıcaklık farklılıkları da eklenince yarıklar belirginleşir. Bu durumda da meme uçlarında çatlak oluşur ve ağrılı yarıklarla belirgin, ekzemaya neden olur.
shutterstock_161128280Bu çatlaklar, anne için ciddi ağrı ve emzirmeden vazgeçme sebebidir. Halbuki, emzirme dönemi, anne ve bebek arasındaki duygusal bağı kuvvetlendiren dönemdir. Çatlakların oluşumunu engellemek için annenin bebeği doğru pozisyonda emzirmesi, bebeğin sık sık emzirilmesi, memelerin her ikisinin de emzirme döneminde boşalmasının sağlanması önemlidir. Hastanede hemşirelerin size öğrettiği gibi sakin, dikkatli, sevgi dolu ve bebeğin memenin kahverengi kısmını tamamen ağzına aldığından emin olarak emzirin bebeğinizi. Anne sütün onun  değerli ve tek besinidir. Onu bu besinden mahrum etmemek için, ilk 6 ay su bile vermeden emzirmeniz çok önemlidir. Emzirirken mümkün olduğunca rahat olun. Çalışıyorsanız, eve gelir gelmez, ellerinizi yıkadıktan sonra ilk işiniz onu emzirmek olsun. Bu hem memelerinizin boşalmasını ve yeni süt üretimini sağlar hem de bebeğinizin size olan duygusal açlığını giderir. Emzirmek anne için de bebek için de keyiflidir. Bu keyfi elinizden alacak meme çatlaklarına pabuç bırakmayın.
Meme başı çatlakları… Annelerin kabusu!
5 (100%) 1 vote


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title