Bebeğiniz rüyasında ne görür?

Bebekler uykularının % 50’sini REM uykusunda geçirirler. REM uykusunda bol bol rüya görürler. Yetişkinlerin uykusu ise % 25 oranında REM döneminde geçer. Bu yüzden yetişkinlere oranla bebeklerin kabus ve rüya tecrübeleri daha fazladır. Bebeğinizin gördüğü rüyanın nasıl bir şey olduğunu merak ediyorsanız aşağıdaki bilgilerden yararlanabilirsiniz.

Ne görürler?
Uzmanlara göre bebeklerin rüyalarında ne şekilde objeler gördüğünü tahmin etmek zor. Ama rüyalarının çok sakin olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca henüz konuşamadıkları için de rüyalarının içinde herhangi bir diyalogun olacağını sanmıyoruz.

Kabuslar…
Bebekler yabancılara karşı dikkatli ve yabani olur. Ama 2-3 yaşlarına kadar korkunun ne olduğunu tam olarak bilmezler. Çünkü bu hisleri o yaşlara kadar gelişmez. Ta ki çok korkunç bir kabus görene kadar.
Bir sabah bebeğiniz gözlerini kocaman açmış size tuhaf tuhaf bakıyorsa bilin ki gecesi çok zor geçmiş.

Gece terörü
Bebeğiniz bazı geceler anlaşılması güç bir halde çığlıklar içinde uyanır. Oturur ya da ayağa kalkmaya çalışır. Etrafına şaşkın şaşkın bakar. Kıpkırmızı kesilir. Üstündekileri çıkarmak ister, yastığını yumruklar. Ağlar anlamsız sesler çıkarır veya konuşur. Kaçma gibi korkulu davranışlar gözlenir. Bu durumda çocuk uyandırılamaz. Söylenenleri anlamaz, sorulara yanıt vermez, anneyi babayı tanımaz, sakinleştirilemez. Taşikardi (çarpıntı), hızlı soluk alıp verme, terleme görülür. Uyku terörü bittiğindeyse çok kolay bir şeklide uykuya geri döner. Aslında zaten tam olarak uyanmamıştır. Gece terörü genellikle 3-4 yaşlarında daha sık görülür. Çocuk, gece terörü yaşarken onu uyandırmaya çalışılması olayın uzamasına neden olur.

Kaynak: http://www.gazetevatan.com/

Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title