Bebekler güvenmek ister!

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Uzmanı Dr. Arzu Önal Sönmez hamilelikte dokunsal ve işitsel gelişmenin 26. hafta civarında başladığını özellikle anne adaylarının karınlarına dokunduklarında bebeğin bunu hissetmesinin, algılamasının ve bağ kurmasının daha belirgin hale geldiğini anlattı.
Bebeklerdeki bağlanma dönemi ile ilgili ise üç farklı çeşit bağlanmadan bahseden Dr. Sönmez, şöyle devam etti:
Güvenli bağlanmada çocuğun ihtiyacı olduğu zaman annenin onu tekrar güven alanına alabileceğini hissetmesi gerekir. Yabancı kaygısı bebeklerde 9 ay itibariyle başlar. Bebek, anne odadan çıktığı zaman ağlar fakat annesinin tekrar geri geleceğini öğrenirse çabukça sakinleşir. Kaygılı bağlanmada annenin onu terk edeceği ile ilgili endişeler vardır. Anne odadan çıktığında çocuk ağlar, anne kucağına alsa da sakinleşemez. Kaçıngan bağlanmada ise doğum sonrası depresyon, psikotik bozukluk gibi ciddi psikolojik hastalıkların eşlik ettiği lohusalıkta annenin çocuğu reddi, bebeğin bunu hissetmesi ağlamaması, tepkisizlik olarak ortaya çıkar. Tepkisiz bebek de endişe verici bulunur. Annenin bu dönemde mutlaka destek alması gerekir.
 
ENDİŞE ETMEYİN, DİNLENİN
 
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Özlem Pata, hamilelik süresince hormonların farklı çalıştığını ve hormonal dalgalanmalar görüldüğünü ancak doğumla birlikte bambaşka bir süreç başladığını belirterek annelere şu bilgileri verdi:
Doğumdan sonra aniden değişen bu hormonlarla annenin ruh halinin değişmemesi mümkün değil. Bu dönemde hormonların yanı sıra dünyaya gelen bebekle birlikte yüksek adrenalin, uykusuzluk, yorgunluk, kalabalık çevrenin yarattığı psikolojik stres, annenin bebeğine yetememe, sütün anında gelmemesinden kaynaklı korkular meydana geliyor. Sekiz kadından birinde lohusalık sürecinde ruh hali değişimi gözlemleniyor. Çevresel faktörler, yorgunluk, hem de hormonlardaki dalgalanmalar bu sürece neden oluyor. Bu normal bir süreç, annenin kendisini çok suçlamaması gerekiyor. Bu dönemde anne, elinden geldiği kadar bebeğine yardım ettiğini, gücünün buna yettiğini kendine telkin etmelidir. Bebek uyuduğu zaman kendi vücuduna iyi bakmalı, dinlenmelidir.
 
ANNENİN SAĞ KOLU BABA
 
Psikiyatri uzmanı Dr. Gökşen Yüksel Yalçın, doğum sonrasında iki haftadan sonraki dönemde doğum sonrası depresyonunun artma eğilimi gösterdiğini söyledi ve ekledi:
‘Çalışan anneler için işe başlamak için uygun zaman var mıdır?’ sorusu birçok annenin aklına takılır. Yeterli sosyal desteği varsa, anne kendini hazır hissettiğinde, ne zaman isterse işe başlama dönemi odur. Anne ve bebeğin birlikte vakit geçirmeleri baş başa kalmaları gerekir. Bu anne ile bebek arasındaki güven ilişkisinin güçlenmesi için de önemlidir. Ancak bebek bakımında babanın destek sağlaması da gerekir. Babaların da doğum sonrası gelen yeni sorumluluklarla birlikteliğin nasıl olacağı kaygıları yaşanabilir. Eğer bu anlayışla hareket edilirse doğum sonrası süreçte kadın-erkek ilişkisi daha da sağlamlaşıyor, hayatın birlikte sürdürülebileceğine dair bir gösterge olarak görülüyor.
Kaynak: www.star.com.tr
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title