Güven bağı oyuncağı gerekli mi?

Klinik Psikolog Çiğdem Çalkılıç Taylor anne bebek arasında güven bağının kurulmasının önemli olduğunu söylerken bu bağı kurmayı kolaylaştıran güven bağı oyuncağı hakkında da bilgiler verdi:

Güven bağı oyuncağı edinmek, sizi ve bebeğinizi rahatlatır!

Bebek beslenirken anneyle göz göze gelmesi, birbirlerinin varlığını hissetmeleri her ikisine de iyi gelir. Bebek annenin kucağında, onunla göz göze beslenirken mutlu, rahat, dengeli bir duygu durumundadır. Yani iç dünyasının dengesi yerindedir. Hep de bunu arar ve bu dengeyi, huzuru, mutluluğu bulmaya çalışır.

Bu dengelenme durumu bebekte rahatlık ve güven yaratır. Bu sadece beslerken olabilecek bir şey değildir, gündelik yaşamın rutini içinde de, anne veya babasının kucağında, fiziksel ihtiyaçları giderilmiş, psikolojik ihtiyaçları da giderilme yolunda olan bebek güvenle bağlanır. Anne-bebek arasındaki bu güven bağını temsil eden yumuşak bir oyuncağı, daha bebek doğmadan seçmek ve hamilelik sırasında da o oyuncağı kucaklamak, sonrasında bebekle oyuncağı da bir araya getirmek çok yararlı olur. Bizim kültürümüzde, bu tip oyuncakların (ayıcık, bebek, battaniye, yastık) bağımlılık yapması korkusu yaygındır.

Halbuki anne-bebek güven bağını temsil eden “güven oyuncağı” giderek büyüyen bebeğin, annesiyle olan yakınlığını hissetmesi, annesini göremediği anlarda o oyuncağıyla birazcık avunup rahatlaması, uykuya dalarken oyuncağına sarılarak uyuması, hem annenin hem de bebeğin daha mutlu olmasını sağlar. Bebeklerin pek çoğu, annelerindeki bazı bölgelere (boyundaki bir ben, kulak memesi, saçları, dudak veya ağzı) dokunarak uykuya dalmayı öğrenirler. Bu pek çok durumda, çocuk büyüse de devam eder, çocuklar bir türlü ten teması olmadan uykuya geçişi sağlayamazlar ya da uykuya dalma hep bir mesele haline gelir. “Güven bağı oyuncağı” sadece uyku için değil, sakinleşmeye ihtiyaç duyulan anlar için de çok faydalıdır. Bu oyuncak çok sık yıkanmamalıdır, çünkü kokusu önemlidir. Dokunuşu ve kokusu ona güven ve rahatlık verir. Bu tip bir oyuncak genelde görevini 5-6 yaşlarında tamamlar. Bu yaşlara kadar aynı oyuncağın kullanılması önemlidir. Bu tabii ki zorlayarak yapılacak bir şey değildir, zaten bebekliğinden beri alıştığı oyuncağını hemen her çocuk doğallıkla sahiplenir. Bu oyuncağa anne ve babanın da olumlu hislerle bakmaları çocuğu daha da iyi hissettirir.

 

Kaynak: sabah.com.tr

Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title