Stresli anne adayının bebeği gergin doğuyor

Hamilelik döneminde görülen yüksek düzeydeki stres hormonları, bebeğin beyin gelişimini olumsuz etkiler. Bu nedenle anne adayları günlük programlarını sadeleştirmeli, fiziksel etkinlik yapmalı ve rahatlama alıştırmalarıyla sakinleşmeye çalışmalıdır. Memorial Şişli Hastanesi Pedagoji Bölümü’nden Pedagog Dr. Melda Alantar, gebelik dönemindeki stresin, bebeğin beyin gelişimi üzerindeki etkileri hakkında bilgi verdi.
 
Anne adaylarının hamilelik döneminde yaşadıkları stres; ağrılı, erken veya düşük doğum yapmaktan kaynaklanır. Tüm bu stres hormonları da bebeğin beyin gelişimini, baş çevresini ve doğum kilosunu olumsuz etkiler.
 
Günde yarım saat müzik stresi azaltıyor
Günde dinlenen yarım saat müzik, bebeklerin beyin gelişimini olumlu yönde etkiler. Çünkü bebek anne rahmindeyken gelen çeşitli seslerle uyarılır. Ayrıca, müzik annenin stresini azalıcı bir etkisi vardır.
 
Anne stresli ise bebek beslenme ve uyku sorunu yaşıyor
Yapılan bir çok araştırmada; bebeklerin doğum kilosu ve baş büyüklüğü arttıkça zekasının yükseldiğini gösterilmektedir. Annenin hamilelik döneminde yaşadığı endişeye maruz kalan bebeklerin daha fazla beslenme ve uyku sorunu yaşadığı ve anneyle daha az iletişim kurduğu gözlemlenmektedir.
 
Artan anne babalık becerisi günümüz çocuklarının zeka puanını artırdı
Bebeklerin zekâ gelişiminin yarısı genetik özelliklerden kaynaklanırken; diğer bölümü ise çevresel etmenlere bağlı olarak gelişir. Geçen yüzyıllarla karşılaştırma yapıldığında, her kuşağın bir önceki kuşaktan daha yüksek zekâ puanına ulaştığı görülmektedir. Zekâ puanlarının sürekli ve düzenli artış göstermesi; beslenme, sağlık, eğitim ve anne-babalık becerilerinin artması ile açıklanabilir.
 
Anne sütüyle beslenen bebekler diğerlerinden daha zeki
Bebeğin zekâsı ailenin sosyo-ekonomik özellikleriyle bağlantılıdır. Anne-babanın eğitim ve gelir düzeyleri yükseldikçe çocuğun zekâ puanı ve okul başarısında artış olmaktadır. 4 aylık fetüs hamilelikten 2 yaşa kadar bebekler nitelik ve nicelik açısından tüketilen besinlere çok duyarlılar. Kötü beslenen çocuklarda dil gelişiminde gecikme ve davranış sorunları gözlemlenirken anne sütüyle beslenen bebeklerin zekâ puanlarında artış gözlemlenmiştir.
 
Bebeğinizi sürekli “hayır” komutu ile mama sandalyesine hapsetmeyin
Beynin gelişimi uyaranlara bağlıdır. Günlük yaşamda etrafı keşfetmeleri için kendilerine daha çok fırsat tanınan çocukların daha akıllı oldukları görülmektedir. Bebekleri uzun süre yüksek mama sandalyesinde oturtmak, kilitli kapıların ardında bırakmak, sürekli “Hayır” diyerek durdurmak onların gelişimlerini olumsuz olarak etkiler.
 
Çok oyuncağı olan bebeklerde odaklanma sorunu görülebilir
Oyuncaklar önemlidir. Ancak önemli olan çok sayıda oyuncakla bebeği uyarmak değil, farklılık ve değişiklik yaratmaktır. Oyuncak ve oyun malzemelerinin yerlerini değiştirmeyi, dönüşümlü olarak ortaya çıkarmayı, komşularla değiş tokuş etmeyi denemek mümkündür. Ancak çocukların maruz kaldıkları uyaranları sınırlamak da önemlidir. Çok fazla sayıda oyuncak, etkinlik v.b. karmaşaya yol açar. Odaklanma becerisinin gelişmesine engel olur.
Küçük çocukların evin dışına çıkarak edinecekleri deneyimler -diğer insanların evlerini ziyaret etmek, parka, yürüyüşe, alışverişe çıkmak v.b- önemlidir. Annelerinin dışındaki yetişkinlerle ve diğer çocuklarla iletişim kurmaları gereklidir.
 
Televizyon sanılanın aksine dil öğrenimini zorlaştırıyor
Gürültü, televizyon veya kalabalık bir grup çocuğun çıkardığı sesler karmaşaya yol açar ve bebeklerde özellikle dil öğrenimini olumsuz etkiler. Küçük çocuklar bazen, kendi başlarına kalmaya da gereksinim duyarlar.
 
İlgi ve sevgi ve çocuğun zeka gelişimi için çok önemli
Anne ve babanın birlikte yaşadıkları ev ortamında yetişen ve babaların etkin olarak ilgilendikleri çocukların, aileleri tarafından daha az ilgi gösterilerek büyütülen çocuklara oranla zekâ testlerinden daha yüksek puan aldıkları, okul başarılarının daha yüksek olduğu, benlik kavramı, öz-denetim ve sosyal beceriler açısından daha sağlıklı gelişme gösterdikleri kanıtlanmış bir gerçektir.
Kaynak: www.memorial.com.tr
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title