Bebeğiniz uykuda irkiliyor mu?

Bebekte uykuda irkilme, uykuya dalarken ya da uyku sırasında görülebilmektedir. Bebek uyurken ya da uykuya dalarken aniden kolu atabilir, bacağı atabilir ve bunun sonucunda sıçrayabilir. Hatta bu sıçrama, irkilme sonrasında uyanıp ağlayabilmektedirler. Bebekte uykuda irkilme sorunu daha çok yeni anne ve babaları korkutmakta ve endişe duymalarına neden olmaktadır. Ancak bu durumda korkulacak bir şey yoktur. Uykuda irkilme durumu her bebekte görülmektedir.
 
Bebeklerde Uykuda İrkilme/Sıçrama Nedenleri Nelerdir?
 
Bebeğin karnı tok ve düzenli olarak anne sütü emiyorsa, uykuda irkilme durumu aşırı gaz birikmesinden kaynaklanabilmektedir. Özellikle çok fazla anne sütü içen bebeklerde bu durum daha çok görülmektedir.
 
Bebek aç ise ve gün içinde yeterli anne sütü almadıysa uyku esnasında irkilir ve ağlamaya başlar. Bu durum genel olarak açlıktan kaynaklanmaktadır.
 
Bebekler ilk dönemlerinde çok fazla uyku ihtiyacı duymaktadırlar. Eğer bebeğiniz 10-12 saat uyumuyorsa ve sürekli irkiliyorsa bunun nedeni uyku problemi olabilmektedir.
 
Bebeklerde irkilme, sıçrama gibi durumlara ilk 12 ayda daha çok rastlanılmaktadır. Bebekte sıçrama ilk önce kollarda ve bacaklarda kasılmalar şeklinde görülür. Bu kasılma geçer geçmez ise bebek uyanır ve ağlamaya başlar. Eğer kol ve bacaklardaki kasılmalar çok uzun sürerse bu durum spazmdır ve kesinlikle uzman bir doktora başvurulmalıdır.
 
Bebekte uykuda irkilme durumu daha çok açlık, gaz birikmesi ve uyku sorunlarından kaynaklı oluşmaktadır. Ancak bebek uyku dışında uyanıkken de zaman zaman irkilebilmektedir. Bebekte uyanıkken sıçrama ve irkilme durumu bebeğin kızgın, heyecan, stres ve oyun oynama isteği gibi hislerinde görülmektedir.
Kaynak: sagliklahayat.com
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title