Yeni doğan bebeklerde bu belirtilere dikkat!

VM Medical Park Bursa Hastanesi Yeni Doğan Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Eren Kale Çekinmez, yeni doğanlarda en çok dikkat edilmesi gereken konuların sarılık, ateş, morarma, solukluk, nefes bozukluğu, inleme, göbek kızarıklıkları ve kanamaları ile beslenme olduğuna dikkat çekti.
 
VM Medical Park Bursa Hastanesi Yeni Doğan Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Eren Kale Çekinmez, yeni doğan bebeklerde hangi davranışların tehlike yaratabileceği konusunda bilgilendirdi. Yeni doğanlarda tehlike belirtilerini normal durumlar ve anormal durumlar olarak ayıran VM Medical Park Bursa Hastanesi Yeni Doğan Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Eren Kale Çekinmez, ilk olarak genel durum değerlendirmesinin yapılması gerektiğini bebeğin yaşıtlarıyla benzer tepkileri verip
vermediğinin saptanması gerektiğini belirtti. Dr. Çekinmez, yeni doğanlarda en çok dikkat edilmesi gereken konuların sarılık, ateş, morarma, solukluk, nefes bozukluğu, inleme, göbek kızarıklıkları ve kanamaları ile beslenme olduğuna dikkat çekti.
AĞIZ DOLUSU KUSMA TEHLİKE HABERCİSİ
Yeni doğan bebeklerin günün büyük kısmını uyuyarak geçirdiğini ve uyandığı kısımlarda da beslendiğini hatırlatan VM Medical Park Bursa Hastanesi Yeni Doğan Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Eren Kale Çekinmez, “Beslenme sürecinde memeyi güçlü kavrayıp sütü çekmek, yeni doğanın normal davranışları iken, memeyi emmeme beslenme bozukluklarına ve beraberinde farklı sorunlara yol açabiliyor.Bebeğin beslenmeden sonra ağzının yanlarına taşan hafif kusmalar normal karşılanırken, ağız dolusu kusmalar ise tehlike habercisi olabilir” dedi.
SARILIK HER ANNENİN KORKULU RÜYASI
Yeni doğanlarda en sık rastlanan bulguların sarılık, ateş morarma ve inleme olduğunun altını çizen Dr. Eren Kale Çekinmez, anneleriin korkulu rüyası olan sarılık hastalığının her yeni doğanda görülebileceğini,ancak tüm sarılık hastalıkları tehlike yaratmadığını ifade etti. Dr. Çekinmez, “Tıbbi olarak belirlenmiş değerlerin üstüne çıkan ve vücuda yayılan koyu renkli sarılık ise nörolojik gelişim açısından sorunlara yol açabileceği için yükselen değerler kontrol altına alınmalardır. Normal zamanında doğan bebeklerde sarılık süresinin 10 gün gibi bir zaman diliminde geçmesi gerekirken, erken doğan bebeklerde ise sarılık durumunun 2-3 haftadan uzun sürmemesi gerekir” diye konuştu.
Göbek kızarıklarının ve kanamalarının da enfeksiyonel hastalıklara yol açabileceğini belirten VM Medical Park Bursa Hastanesi Yeni Doğan Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Eren Kale Çekinmez, göbek düştükten sonra hafif sızıntı niteliğinde olan kanamanın normal olabileceğini vurgularken, akıntı şeklinde olan kanama ve göbek kızarıklarının tehlike habercisi olduğunu ve en kısa sürede tıbbi kontrol altına alınması gerektiğini ifade etti.
ATEŞE DİKKAT
Tüm çocuklarda olduğu gibi yeni doğanlarda da ateşin en çok dikkat edilmesi gereken konulardan olduğunu dikkat çeken Dr. Eren Kale Çekinmez, 37,5 derece ateş görülmesi, tıbbi olarak ateş sınırı kabul edilmiş olup, ateşi bu dereceye ulaşan bebeklerin en kısa sürede doktor kontrolünden geçerek, gözetimin sağlıklı koşullarda yürümesi için hastaneye yatışının gerçekleştirilmesi gerekiyor” dedi.
Kaynak:Hürriyet
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title