Bebekler ne zaman emeklemeye başlar?

Bebekler ne zaman emekler konusu, ebeveynlerin merakla araştırdığı konular arasında yer alıyor. Yeni doğmuş bebeklerinin gelişim sürecinde, emekleme, oturma ve yürüme gibi eylemlerin ne zaman gerçekleşeceğini merak eden anne babalar, bebekler ne zaman emeklemeye başlar sorusuna cevap arıyor. İşte, Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Avni Solgun’un konuyla ilgili verdiği bilgiler:
 
Bebeğinizin özellikle 9 aylıktan sonra kendi başına ayakta durmayı öğrenip yürümesi hem ebeveynler için hem de bebeğin kendisi için oldukça hızlı gelişen ve heyecan verici bir süreç. Bu andan itibaren iki yaşına kadar olan zamanda doğduğunda sadece refleksif hareketlere sahip olan bebek emekleme, yürüme, el ve ayak becerisini kazanarak kendi ihtiyaçlarının bir kısmını yapan ve yürüyen bir bireye dönüşür. Bu süreçlerde kazanılan bu becerilere ise motor gelişim denilir.
 
Motor gelişim, santral sinir sisteminde olgunlaşma ve öğrenme yoluyla gerçekleşir. Bebeğin motor fonksiyonları kontrol edebilmesi hem bedenin yeterli olgunluğa ulaşmasına hem de öğrenmeye bağlıdır. Yürüme, konuşma, bağırsaklarını ve idrar torbasını kontrol etme, elle tutma ve el kontrolü gibi beceriler temelde olgunlaşmaya dayalı motor becerilerdir. Bu olgunlaşma süreçlerini hızlandırma ya da geciktirmede çevresel koşullar da etkili olabiliyor.
 
Bebeklerin emeklemesi yürümeye geçiş öncesi bir alıştırmadır. Bebekler genelde yürüme öncesi emeklerler sonra yavaş yavaş yürümeye geçerler. Bazı bebeklerse hiç emeklemeden yürüyebilir. İki süreçte normal olarak kabul edilir. Bebekler genelde 6-9 aylık olduklarında emeklemeyi öğretmeye başlamak gerekir. Çünkü bebekler ortalama 6 aylık olduklarında emekleme belirtileri göstermeye başlayabilirler.
Emekleme zamanı konusunda bebekten bebeğe farklılık olabilir. Bebekler 5-6 aylıkken öncelikle destekli oturmayı öğrenirler. 6-7 aylıktan itibaren desteksiz olarak kendi başına da oturabilirler. Daha sonra oturmayı öğrendikten sonra emeklemeye başlamak bebek için bir sonraki önemli aşamadır. Her bebeğin gelişiminin birbirinden farklı olabileceğini unutmamanız gerekir. Bazı bebekler diğerlerine göre daha hızlı gelişim gösterebilir. Bazıları ise biraz daha yavaş olabilir. Bazı bebekler diğer birçok bebeğin yaptığı şeyi yapmayabilir.
 
Kaynak: Hürriyet
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title