Emzirirken memeyi mi ısırıyor?

Bebek emerken annesinin memesini ısırabilir. Bu nadir görülen bir olay değildir. Özellikle de ilk dişlerini çıkarırken ısırmaya başlayabilir. Bebeğin ilk dişi (alt kesici dişleri) genellikle 6. ayda çıkar. İlk çıkan dişler alt kesicilerdir. Hemen sonra üst kesiciler de çıkmaya başlar. Diş çıkarma bebek için sıkıntılı bir durumdur. Bebek bunu annesiyle onun memesini ısırarak paylaşabilir.
 
Bebek anne memesini alt kesiciler ve üst diş eti arasında sıkıştırır. Bu pek ağrılı değildir. Ancak üst kesici dişleri de çıkınca ısırma daha çok can yakar. Bu da genellikle 10. ay ve sonrasında olur. Acı çok belirgindir ve anne bir defa daha olacak endişesi duymaya başlar. Bu koşullarda emzirme anne için de sıkıntılıdır.
 
Bir başka neden de bebeğin üst solunum yolu ve kulak enfeksiyonlarıdır. Burnu tıkalı iken emmek yorucu ve zordur. Bebek bu nedenle hırslanıp anne memesini ısırabilir.
 
Daha sonraki aylarda da bebek doymaya başlayıp oynamak istediğinde genellikle de emzirmenin sonuna doğru ısırır. Bebek memeyi tam tutmuş emerken ısıramaz. Doymaya başladığında hatta doyduğunda ise memeden süt emme arzusu zayıflar. Meme ucunu ağzında tutar ama emmez. İşte bu anlar ısırmaya çok uygun olur.
 
Aniden meme başı ısırılan her anne buna bir tepki verir. Genellikle bu tepki bebeğin de algılayabileceği şiddette olur. Küçük bebek bunun oyun olduğunu düşünüp bu davranışı tekrar etmek ister.
 
Anne bebekten böyle bir davranış beklemediği için de tepkisi daha az şiddetli olup anne bu tepki için hatta gülümseyebilir. Bu nedenle de bu oyun olarak algılama olasılığı doğurur.
 
Ancak üst kesicilerin de çıkmasından sonra meme başının aniden ısırılması annede ani ve şiddetli bir acı ortaya çıkarır. Isırılmaya annenin de doğal tepkisi şiddetli ve olumsuz olur. Bebek korkar ve bir daha genellikle yapmaz.
 
Bazı durumlarda da bebek annesinin kendisiyle meşgul olmasını bir başka şekilde belli edip bu sırada da onu cezalandırmak için bilinç dışı olarak ısırır. Davranışın altında yatan nedenlerin dikkatli gözlemlerle ortaya konması çözüm üretirken çok yararlı olur.
 
Bebek büyükse, 1 yaşından sonra, emzirme öncesinde bebekle konuşulabilir. Anne bebeğe, memeyi ısırdığı zaman canının çok yandığını anlatabilir. En azından deneyebilir. Ayrıca anne, emzirmenin sonuna doğru, bebeğin emme gücünün azaldığını anladığında emzirmeyi kesip dikkatini başka şeylere yönlendirebilir.
 
Her şeye rağmen bebek tekrar ısırırsa aniden memeden ayırın ve ciddi bir sesle canınızın acıdığını ve bir daha ısırmaması gerektiğini söyleyin ve bebeği kucağınızdan indirin. Bir süre sizden ayrı yalnız kalmasını sağlayın. Isırmaya devam ederse, kararlı ve ciddi olun. Isırırsa ememeyeceğini öğrenmesini sağlamaya çalışın.
 
Kaynak: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Benal Büyükgebiz/
                happycenter.com.tr
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title