2 yaş altı bebeklerde süt alerjisine dikkat!

Bebeklerde yüz bölgesinde, dudakta ve vücutta kızarıklık, ciltte kuruluk, kaşıntı ve kusma gibi belirtilere neden olan inek sütü alerjisi, kalp ve solunum problemlerine yol açarak hayatı tehdit edebilecek kadar ciddi boyutlara ulaşabiliyor. Son yıllarda pek çok bebekte ortaya çıkan bu alerji türü konusunda anne babaların bilinçli olması ve rahatsızlık için doğru tanı konulması büyük önem taşıyor. Memorial Dicle Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Mustafa Taşkesen, çocuklarda görülen inek sütü alerjisi hakkında bilgi verdi.
 
İshal, pişik ve egzama da görülebiliyor
 
İnek sütü alerjisinin neden ortaya çıktığı tam olarak bilinmemekle birlikte, bebeğin inek sütü proteini tüketmemesinin, hastalığı önlediği belirtilmektedir. İnek sütü alerjisi olan bebeklerin beslenmesinde inek sütünde bulunan proteinlerin parçalanarak küçültülmesinden, amino asit haline getirilmesine kadar birçok neden bulunmaktadır. İnek sütü alerjisi daha sütle beslenen 2 yaş altı çocuklarda sık görülmektedir. Dolayısıyla bu yaş aralığındaki çocuklarda görülebilecek belirtiler daha dikkatli incelenmelidir. İlk altı aylık dönemde daha çok kanlı mukuslu ishal, sık tekrarlayan ve geç düzelen pişikler, egzama, infantil kolik benzeri gaz sancıları, kusma ve reflü gibi belirtiler göstermektedir. Özellikle kanlı mukuslu ishal bu dönemde önemli bir işarettir. Bu belirtilerin gözlemlendiği bebeklerde inek sütü alerjisinden şüphelenmeli ve ona göre tetkikler yapılmalıdır.
 
Tetkik sonuçları detaylı incelenmeli
 
İnek sütü alerjisinden şüphelenilen bebeklerin gaita tetkiklerinde bazen amip kistleri veya gizli kan görüldüğü şeklinde rapor verilebilir. Özellikle ilk altı aylık dönemde amip enfeksiyonu son derece nadir olduğu için bu tetkik sonuçları dikkatle değerlendirilmeli, amip-antijen tetkiki ile bu sonuçlar teyit edilmelidir.
 
Anneye diyet önerilebilir
 
İnek sütü alerjisi tanısı için sadece tetkik sonuçlarına göre hareket edilmemelidir. Çünkü tetkik sonucu bazen yanıltıcı olabilir. Ancak bu durumlarda ortalama iki hafta kadar, bebek sadece anne sütü alıyorsa, anneye uygun diyet programı uygulandıktan sonra belirtilerde düzelme olup olmadığına ve süt ürünü verildikten sonra belirtilerin tekrarlayıp tekrarlanmadığına bakılmalıdır.
 
Süt ve süt ürünü içeren gıdaları kapsayan diyet, en önemli tedavidir. Sadece anne sütü alan bebeklerde annenin süt ve süt ürünlerini tüketmemesi gerekir. Bebek, anne sütü ve beraberinde ek gıda/devam sütü alıyorsa hem anneye hem de bebeğe diyet uygulanmalıdır. Diyetin süresi hastaya göre değişmektedir. Ciddi alerjik sorunu olmayan bebeklerde bir yaşından sonra düzelme görülebilmektedir. Keçi sütü kullanımı, çapraz reaksiyon nedeni ile önerilmektedir.
 
Kaynak: www.memorial.com.tr
Doç. Dr. Mustafa TAŞKESEN
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title