Babalar anahtar rol oynuyor!

Michigan State Üniversitesi’nde yeni yapılan bir araştırmaya göre yürümeye başladıktan sonraki dönemde çocuğun dil gelişiminden bilişsel gelişimine kadar, pek çok konuda babalar büyük rol oynuyor. Araştırma babaların çocuk üstündeki önemine dair en bağlayıcı kanıtı içeriyor.
“Geçmiş araştırmada babaların çocuklar üzerinde gerçekten doğrudan etkisi olmadığı ve ancak evde farklı bir ton yarattığı , annelerin çocuk gelişiminde önemli etkileri olduğu düşünülürdü. Fakat yaptığımız bu araştırmayla babaların çocuklar üzerinde hem kısa dönemde hem de uzun dönemde gerçekten doğrudan etkisi olduğunu gösterdik,” diyor baş araştırmacı Doç.Dr. Claire Vallotton.
17 bölgedeki Early Head Start programlarında yapılan anket değerlendirilerek, 730 aileden gelen veri kullanıldı. Araştırmacılar, ebeveynlerin depresyon gibi çocuklar üzerinde stres ve mental sağlık etkilerini inceledi. Ebeveyn stresi ve mental sağlık gibi hususlar , çocukla etkileşimin nasıl olduğunu göstererek gelişimi ortaya koyuyor.
Araştırmada babalardan kaynaklanan bakım stresinin 2 ila 3 yaşlarındaki çocuklarda anne etkeni göz önünde bulundurulsa da, bilişsel ve dil gelişiminde zararlı etkileri olabileceği bulundu. Bu etki cinsiyete bağlı değişkenlik sergilerken, erkek çocuklarında kız çocuklarından daha büyük etki yarattığı gösterildi.
Diğer bulguda ise anne ve babaların akıl sağlığının çocukların davranış problemlerinde önemli etkileri olduğu bulundu. Ayrıca babaların mental sağlığının çocukların sosyal kabiliyetlerinde önemli farklılıklara yol açabileceği belirtiliyor. Aslında babaların depresyonda olmaları çocuk küçük olduğunda annelerin mental etkilerinden daha fazla etkili sağlıyor.
Çocuğun büyütülmesinde baba daha faydalı ve eşit olarak, gelişimlerinde büyük rol oynayabilir.
Kaynak: www.gercekbilim.com
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title