Anne-babaların bilmesi gereken 10 ilk yardım bilgisi…

Küçük çocukların ve bebeklerin kendilerini yaralama becerileri oldukça yüksek. En akla gelmeyecek şeyler bile onlar için yaralanma sebebi olabiliyor. Peki böyle durumlarda anne babalar ne yapmalı?
Düşmelerde
 
Çocuklarda kafa üstü düşmeler oldukça tehlikeli olabilir. Eğer kanamaya yol açan şiddetli bir düşme varsa kesinlikle doktora başvurun. Daha hafif düşmelerde, çocuğunuzun hal ve hareketlerini inceleyin. Sendeleme, yalpalama, kusma gibi belirtiler olursa vakit kaybetmeden doktora gidin.
 
Arı sokmaları için
 
Arı sokmaları bazen ölümcül olabilir. Her türlü alerjik reaksiyona karşı doktora gitmek en doğrusudur. Evde yapılabilecek şeyler, arının dikeninin soktuğu yerden çıkarmak ve bölgeye şişliğinin inmesi için buz kompresi yapmaktır.
 
Bilek burkulmaları
 
Bilek burkulmaları çok yüksek şiddette acı veren ancak genelde büyük bir tehlike oluşturmayan kazalardır. Burkulmalarda yapılacak şey, ağrı ve şişlik inene kadar düzenli aralıklarla buz kompresi yapmak ve burkulan kolu, bacağı kalp seviyesine yakın tutmaktır.
 
Boğaza kaçan cisimler
 
Heimlich manevrası ile bugüne kadar 100 binden fazla kişinin hayatı kurtulmuştur. Üst solunum yollarına yabancı cisim kaçan kişinin arkasına geçilir.
 
Yumruk sıkılır ve baş parmak üste gelir. El döndürülerek yumruk kişinin göğüs kafesinin altına yerleştirilir. Kişinin arkasından yumruğa diğer el ile bastırılarak geriye doğru bastırılır. Sıkışan hava cismi itmek için kullanılır. Bu karın itici manevra ile cisim itilir. Hızlı yapıldığında cisim çıkar.
 
Kırıklar
 
Kırık demek, kırık alanda, damar zedelenmesi ve kanama demektir. İyileşmenin de ilk aşaması olan bu durum, vücut tarafından kontrol edilecektir. Kişiyi sabitleme, kırık kemiği mümkünse kalp seviyesinde yukarıda tutma, kırık, kanama oluşturmama amaçlanmalıdır. Kırık kemiğin yerine konulmasına çalışılmamalı, mutlaka ehil ellere bırakılmalıdır.
 
Yanıklar
 
Derin yanıklarda dolaşım bozuklukları en tehlikeli yanık etkileridir. Sağlık kurumuna ulaşmadan önce, yağlı pomadlarla yarayı kapatmak, minik baloncukları patlatmamak gerekir. Yanıklar için yapılacak ilk şey 5-10 dakika soğuk su altında bekletmektir.
 
Kanamalar
 
Her türlü kanama sağlık kurumunda tedavi edilmelidir. Kol ve bacakların vücut seviyesinin üzerine çıkarılması, kanama şiddetini azaltır. Ayrıca şiddetli kanamalarda, hastaneye ulaşıncaya kadar kanayan yere temiz bir bez vs ile bastırmak gerekir.
 
Karın ağrıları
 
Tekrarlayan karın ağrılarında kesinlikle doktor görmeden ağrı kesici kullanmayınız. Hastalığın erken tanısını engellemiş olursunuz. Ani gelişen karın ağrıları için sıcak su torbası en iyi çözümdür.
 
Dudak ve ağız kanamaları
 
Dudak açılması, ağzın içinde oluşan kanamalar gibi durumlarda, eğer yara dikiş gerektirecek boyuttan çok daha küçükse, kanamayı durdurmak için yaranın üzerine küp şeker bastırarak kanamayı yavaşlatabilirsiniz. Daha büyük yaralarda doktora göstermek gerekir.
 
Her an her şey olabilir
 
Küçük çocuklar hareketlidir, en olmayacak şeylerden bile kaza çıkarabilirler. Bütün bu ihtimallere karşın evde her zaman tam teşekküllü bir ilk yardım seti bulundurmak çok çok önemlidir.
 
 
Kaynak: www.mynet.com
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title