Yemek yemeyi sevdirmenin 5 yolu…

Yemeyi zevkli hale getirin…
 
Çocuğunuz önce oyunla, sonra yemekle doysun. Bırakın çorbaya dokunsun, oynasın, parmaklarını ağzına götürsün. Yemek yemek ve yedirmek, oyun oynamak kadar zevkli olmalı. Küçük renkli tabaklar, kalp şeklinde hazırlanmış kahvaltı tabağı, piknik yapar gibi hazırlanmış öğle yemeyi, evcilik oynarmış gibi hazırlanmış akşam yemeyi ile ailecek yapılan zevkli bir etkinliğe dönüştürülebiliyor.
 
Oyuna dönüştürün…
 
Komik yüz şekilleri, uçak uçurma gibi oyunlar, oyuncak bebeklere de yemek yedirme gibi basit oyunlar, yemeyi ilginç ve eğlenceli tutacağı gibi, çocuğunuzun hareket ve bilişsel gelişimine katkıda bulunuyor. Çocuğunuz acıktığında, huysuzluk yapabiliyor, nedensiz ağlayabiliyor. Çoğu zaman bu tepkiler acıkmanın dışa vurumu oluyor. Bu tepkileri iyi değerlendirip, çocuğu yemeye teşvik etmek gerekiyor.
 
Yerde yemek eğlenceli olabilir…
 
Çocuğunuzu beslerken gergin olmak yerine sakin ve güler yüzlü olmayı tercih etmek gerekiyor. Çocuğun yemek yiyeceği mekan, ergonomik tasarlanmış, düşme riski düşünülerek hazırlanmış olmalı. Bazen yerde yemek hem güvenilir, hem de eğlenceli olabiliyor.
 
Alternatif yiyecekler hazırlayın…
 
Çocuğun gelişimini izlemek için düzenli hekim kontrolünde olması gerekiyor. Bunun dışında çocuğunu günlük tartıp diğer çocuklarla kıyaslamamak lazım. Unutulmamalı ki her çocuğun genetiği ve çevresel özellikleri farklı. Her çocuğun doğduğu andan itibaren damak tadı var. Bu nedenle sevmediği bir besini, gereksinimi olduğu gerekçesiyle zorla yedirmemek gerekiyor. Örneğin sebze tüketmeyen bir çocuğa alternatif olarak meyve vererek ya da peynir yemeyen çocuğa evde hazırlanmış meyveli yoğurt hazırlayarak ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri almasını sağlayabilirsiniz.
 
D vitamini alımı önemli…
 
Bebeğe ilk 4-6 ay sadece anne sütü verilmeli. Altıncı aydan sonra ise doktorun önerilerine uyarak ek besinlere başlamak gerekiyor. Bazen altıncı aydan önce de hekim önerisiyle bebeğin büyüme ve gelişme parametreleri dikkate alınarak ek besinlere başlanabiliyor. Bunun yanı sıra ek besinlere başlanması gereken dönemde başlanmadığı zaman, sonrasında beslenme sorunları bir hayli fazla oluyor. Hayatın ilk bir yılında bebeğin D vitamini ve demir ihtiyacı da damla veya şurup olarak ek besinlerle birlikte karşılanmalı. Çocuklar yemek yemeyi öğrendikleri gibi sevgiyi ve oyun oynamayı da öğreniyorlar. Çocukla kurulan sevgi temelli iletişim beslenmeyi de olumlu yönde etkiliyor. İletişimde hedef ise çocuğun önce sevgi ve oyunla sonra yemekle doyması olmalı.
Kaynak: Acıbadem
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title