Doğum sonrası adet düzeni ne zaman oluşur?

“Doğumdan sonra ne zaman  adet görmeye başlarım?” diye soran anne adayları bu konuda kafa karıştıran cevaplar alırlar. Özellikle de emziren anneler bu sorunun yanlış cevabı sonrasında farkına bile varmadan yeniden hamile kalmış olabilirler. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, annelerin merak ettiği bir soruya açıklık getirdi . “Emzirmeyen annelerin adeti en erken 2 hafta, en geç 6 haftayla başlar. Eğer bu süre daha çok uzarsa mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Emziren annelerde ise bebeğinizi emzirmeyi ne zaman bırakırsanız adetiniz de hemen hemen o zamanlarda başlayacaktır veya düzene girecektir. Emziren anne, bebeğini sütten kestiği halde adet kanaması başlamıyor ise mutlaka doktoruna haber vermelidir.”

Sezaryen ya da normal doğum süreci etliler mi?

“Sezaryen doğum veya normal doğum arasında âdette fark olmaz. Emziren annelerin âdeti daha uzun süre sonra başlıyor. Çünkü süt salınımını sağlayan hormon, adetin de gecikmesini sağlıyor. Eğer ki korunulmuyorsa bu dönemde anneler bir kez daha gebe kalabiliyor. Bundan dolayı cinsel ilişkide de korunulması gerekir.”

Emzirmek önemli…

“Emzirmeyen anneler doğumdan sonra en geç 6 hafta içinde hala adet kanaması görmelidir ve görmediyse doktorlarına muayene olmalıdır. Emziren anneler ise emzirmeyi bıraktıktan sonra birkaç hafta içinde adet kanaması görmezler ise doktorlarına başvurmalılardır.”
Kaynak: Hürriyet Aile

Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title