Memeden kesmeden önce bu yazıyı okuyun!

Memeden kesme dönemi, birçok annenin duygusal karmaşa yaşadığı bir süreçtir. Unutmamak gerekir ki bu dönemde en az bebek kadar anne de yıpranır. Bu süreçte kararlı davranmalısınız. Kararsızlıklarınız ve sürekli yeniden başlamalar, çocuğunuzu duygusal olarak daha çok zorlayacaktır. Eğer emzirmeyi kesmeyi denediniz ve hiçbir şekilde başarılı olamadıysanız, belki bebeğiniz için emzirmeden kesmek uygun bir zaman değildir.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Bilge Çelikkol, bebeğinizin yavaş yavaş emmeyi bırakması ve bırakırken de duygusal bir travma yaşamaması için şunları öneriyor:
•Emzirme kararı aldıysanız ve kararınızdan emin değilseniz, olumsuz deneyimler yaşamamak için mutlaka doktorunuza danışın.
 
•Emzirmenin altıncı aydan sonra bebekle anne arasında bir ilişki haline geldiği bilinmektedir. Emzirmeyi ani sonlandırmak bebek için travmatik olabilir, bocalamasına sebebiyet verebilir. Bu nedenle yavaşça ve alıştırarak sonlandırın.
 
•Ani ve erken sonlandırmanın etkileri sadece bebekte değil annede de görülür. Süt birikmesine bağlı aşırı gerginlik hatta mastit olabilir. Annenin bu durumda kendini sağarak boşaltması gerekebilir.
 
•Emmeyi alışkanlık haline getiren bebek artık emzirilmediğinde annenin artık kendisini sevmediğini, onu terk ettiğini düşünebilir. Bu dönemde etrafınızdaki insanlar sizi eskisinden daha çok desteklemelidir.
 
•Emzirmeyi sonlandırmaya karar verdiğimiz dönemde bebeğin yaşamında herhangi bir stres olmalıdır (annenin işe başlaması, yeni bir bakıcı, hastalık, diş çıkartma dönemi gibi) eğer varsa başarısız olma ihtimaliniz yüksektir.
 
•Emzirme basamak basamak kesilmelidir. İlk olarak öğle öğünü kesilebilir. En son kesilecek beslenmeler gece beslenmesidir. Bir öğün kesildikten 2-3 gün sonra diğer öğün kesilmelidir. Atlanan öğün yerine tercihen anne sütü, devam sütü veya sevdiği başka bir besin verilerek emzirme unutturulmaya çalışılmalıdır.
 
•Emzirme sayısını azaltırken emzirme süreleri de kısaltılmaya çalışılmalıdır.
 
•Emzirmeden kesilmeye başlama mümkün olduğunca günlük yaşam döngüsü içerisindeyken olmalıdır. Mesela tatile çıkma, aile üyelerinden birini kaybetme durumlarında ertelenmelidir.
 
•Emzirme, bebek için adeta bir ritüeldir. Bu ritüel de değişiklik yapılabilir. Emzirme sırasında alışık olduğu şeyleri değiştirebilirsiniz. Farklı odaya geçme, her zaman alışık olduğu minderi kullanmama vb.
 
•Gece uyanmalarında şartlanmayı azaltmak üzere babası bebeğin yanına gidebilir. Bazen su bazen de sevgisini sunabilir. Gündüz anne etrafında yokken babasının beslemesi faydalı olabilir.
 
•Emmek istediği zamanlarda dikkatini hoşlanacağı bir faaliyete doğru kaydırabilirsiniz. Konuşmayı anlayacağı yaşta ise konuşarak bir sonraki sefere erteleyebilirsiniz.
Kaynak: Milliyet
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title