Tüp bebek tedavisinde başarı yaşa bağlı…

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Çabuk Cömert tüp bebek tedavisinde başarı faktörlerini değerlendirdi. Sabah.com.tr’ye açıklamalarda bulunan Cömert sadece kadının değil, erkeğinin yaşının da önemli olduğunu söyledi.

“Aslında tüp bebekte başarı oranı gebelik oranı ve canlı doğum oranı olmak üzere iki ana grupta incelenmelidir. Çünkü tüp bebek ile elde edilen her gebeliğin doğumla sonuçlanamaması gibi bir risk her zaman vardır. Özellikle de tüp bebekte dış gebelik ve tüp bebekte düşük oranları yüksek olduğu için bu iki oranın birbirine yakın olması beklenemez. Bu nedenle tüp bebek merkezi seçimi için karar verme aşamasında bu iki oranın da ayrı ayrı öğrenilmesinde fayda vardır.”

TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE YAŞ FAKTÖRÜ ÖNEMLİ!

“Tüp bebek tedavisinde başarı sansını etkileyen önemli faktörlerde bulunmaktadır. Bunlardan biride yaş faktörüdür. Başarı oranı tedavinin uygulandığı çiftin yaşına göre değişkenlik göstermektedir. 35 yaşın altında olan kadınlarda tüp bebek başarı oranı yüzde 47 olarak açıklanırken 35 yaş ve üstünde olan kadınlarda ise bu oran yüzde 39 seviyesine kadar gerilemektedir. Kadının yaşı arttıkça ne yazık ki tedavinin başarı şansı da o oranda azalmaktadır. Yine erkeğin yaşı da sperm kalitesini etkilediği için önemlidir.”

TÜP BEBEĞİN BAŞARISINI ARTIRAN BİRÇOK FAKTÖR VAR

“Kadının daha önce başarılı bir gebelik yaşayarak doğum yapması, tedavi uygulanacak olan kadının yumurtalık rezervinin yüksek olması, sigara ve alkol alışkanlıklarının bulunmaması ya da tedaviye başlanmadan önce bırakılmış olması, kilo fazlasının bulunmaması ve çiftin yoğun stresten uzak durması gibi faktörler tüp bebek tedavisinde başarı oranını artıran en önemli faktörler arasındadır.”

KALİTELİ YUMURTA SAYISI DA ÖNEMLİ

“Aslında tüp bebekte önemli olan kriter toplam yumurtalık rezervi sayısı değil kaliteli yumurta sayısıdır. Yani tek bir yumurtanın dahi elde edilebilmesi durumunda tüp bebek tedavisi uygulanabilirken çok sayıda yumurta elde edilmesinin istenmesindeki amaç bunlar arasındaki en kaliteli olanın seçilebilme imkanına sahip olmaktır. Elde edilen yumurta kalitesi ne kadar yüksek olursa bu yumurtanın döllenmesi ile elde edilen embriyo kalitesi de o kadar yüksek olacaktır.”

TÜP BEBEKTE TEDAVİ BASAMAKLARI

“Ovaryan stimülasyon, yumurtalıkların hormonal olarak kontrollü şekilde uyarılması işleminde sırasıyla; adetin 3. günü USG ile yumurta sayısı/kanda E2 hormonu tayini, sonuçlara göre ilaç dozu ayarlanması, aralıklı USG kontrolü ile yumurta takibi, yumurta ve kandaki E2 seviyesi istenilen seviyede ise BHCG enjeksiyonu (pregynl, ovitrelle) yapılması 34-36 saat sonra yumurta toplama işlemi yapılır. Yumurta toplama işlemi olan (OPU) işleminde ise sırasıyla; ameliyathanede OPU sırasında USG eşliğinde folikül içi sıvı aspirasyonu, sıvı içindeki yumurtanın embriologlarca tespiti ve kültür sıvısına konması işlemleri yapılır. Olgun yumurta hücreleri 4-6 saat sonra hazır hale gelir.”

MİKROENJEKSİYON AŞAMASI VE EMBRİYO TRANSFERİ

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Çabuk Cömert “Bu işlemlerde ise sırasıyla erkekten sperm örneği alınır (ejakulat, tesa/tese), yumurta kültürü ve sperm hazırlanarak mikroenjeksiyona geçilir. Embriyo transferinde ise yumurta toplama işleminden sonraki 2. 3. 4 ve 5. gününde yapılabilir. Bu kararı vermeden önce embriyo sayısı ve kalitesi, rahim içi kalınlığı, kadının yaşı ve önceki başarısız IVF denemeleri değerlendirilir ve kişiye özel transfer planı yapılır. Embriyo transfer işlemi ağrısız ve hassas bir işlemdir. Transfer işleminin ultrason eşliğinde yapılması, embriyoların rahim içinde doğru yere yerleştirilmesi ve transferin kolay bir şekilde yapılmasını sağlar. Embriyo transferi sonrasında yaklaşık olarak 30 dakika – 1 saat dinlendikten sonra hasta evine dönebilir. Embriyo transferinden 12 gün sonra kanda gebelik testi (BHCG) yapılır.”

Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title