Gaz sancısı çekiyorsa, bunları uygulayın!

Uzmanlar, bebeğin sağlıklı gelişimi açısından düzenli ve kaliteli uykunun önemine dikkat çekerek, bebeklerde en yaygın uyku problemlerinden biri olan gaz sancısını azaltmak için tavsiyelerde bulundu.
“Bebeğim uyumuyor” diyen ailelerin en sık yakındığı konuların başında bebeklerde gaz sancısı problemi geliyor. Gaz sancıları, bebeklerde kalıcı bir zarar yapmasa da anne ve bebek için zor bir süreçtir. Hemen hemen her bebek hafif ya da şiddetli gaz sancısı yaşıyor. Ancak alınabilecek önlemler ile bebeklerde gaz sancılarını azaltmak mümkün.
 
3-4 AY SONRA SONA ERİYOR
 
Doğumdan sonraki ikinci haftadan itibaren her gün, hemen hemen aynı saatlerde başlayan ve çoğunlukla 3-4 ay sonra sona eren gaz sancıları, bebeklerde ağlama nöbetlerine neden oluyor. Bu duruma sahip sağlıklı bebekler, kolik bebek olarak tanımlanıyor. Kolik, bir hastalık olmadığından dolayı bebeklere zarar vermiyor. Uzmanlar, bebeklerin ağlama nöbetlerinin gün içinde emmeye bağlı olarak normal saatler dışında gerçekleşmesi durumunda doktora başvurulmasını önererek, bazı problemlerin de bebeklerde ağlamaya neden olabileceğine ve bu tür durumların kolik olarak değerlendirilmeyeceğine dikkat çekiyor.
 
Bebeklerde gaz sancısını azaltmanın 9 etkili yolu şöyle:
 
“Bebeklerin, açlık nedeni ile ağlamaya başlamadan önce beslenmesi gaz sancısını azaltmada etkili bir yöntem. Ağlayan bebek, beslenme esnasında anne sütü ya da mama ile birlikte hava yuttuğu için bu da gaz sancısına neden oluyor. Bebeğin gazının sadece beslenme sonrasında değil, beslenme esnasında da çıkarılması gaz problemini azaltmada yardımcı oluyor. Emzirme esnasında meme değiştirirken ya da biberonla beslerken 1-2 dakikada bir bebeğin gazı çıkarılabilir.
 
ANNE SÜTÜ ÇOK ÖNEMLİ
 
Beslenme sırasında bebeği daha dik tutmak (başı ve boynu gövdesinin biraz üzerinde olacak şekilde), bebeğin hava yutmasına engel olarak gaz sancısını azaltıyor. Bebeklerin anne sütüyle beslenmesi gaz sancısı problemini azaltmada büyük rol oynuyor. Anne sütü, bebeklerin en kolay sindirebildiği doğal besin olduğu için gaz sancısını azaltmada çok etkili.
 
Bebeklerde gaz sancısını önlemek için bebek hamağı kullanmak faydalı oluyor. Ritmik ve hafif hamak salınımları, gaz sancısı çeken bebeklerin ve kolik bebeklerin bağırsaklarında sıkışıp kalan küçük gaz kabarcıkların serbest kalmasına yardımcı oluyor. Bu nedenle bebekler, hamakta daha rahat ve uzun süre uyuyor.
 
ANNELER BESLENMESİNE ÇOK DİKKAT ETMELİ
 
Bebeğin sakinleşmesi için annenin, bebeğin karnına ve ayaklarına masaj yapması, bebeği kucağına alarak ya da bebek arabasıyla gezdirmesi de gaz sancısını azaltmada faydalı oluyor. Ancak bebeği gezdirmek yorucu bir yöntem olduğundan dolayı bebek hamağı kullanmak anneler için hayatı kolaylaştıran ve kurtarıcı bir yöntem. ‘Hamak Keyfi’ bebek hamağında yatarak gaz sancısından kurtulan bebekler, daha kısa sürede uykuya dalarak uzun süre uyuyor.
 
Bebek için temel besin kaynağı anne sütü olduğu için özellikle ilk 6 aylık süreçte annelerin beslenmeye daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Gaz yapıcı özelliğe sahip besinlerden uzak durulması, bebekteki gaz sancısı problemini azaltmada önemli rol oynuyor.
 
Emzirme aralıklarının ayarlanması, bebeğin gaz problemini azaltmada etkili. Çok sık (saatte 1) emzirilen bebeklerde sindirilen süt ile sindirilmemiş süt etkileşime daha kısa sürede geçerek gaz sancısına sebep olabiliyor.
 
Annenin bebeğine sakin, sevgi ve güven ile yaklaşması da dikkat edilmesi gereken önemli bir husus. Huzurlu ve güvenli olduğunu hisseden bebekte gaz sancısı şikayetleri daha az olabiliyor. Bebek hamağında, bebeğin yatış pozisyonu anne rahmi hissi verdiğinden dolayı bebekler kendisini güvende hissediyor”.
 
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title