Bebeğinize müzik dinletin…

Sesleri algılamada ve müzikal bir uyarana tepki göstermede bebeklerin birer yetişkin gibi davrandıkları ortaya çıktı.
 
Çocukların şarkı ve mırıldanmalarını dinleyerek, oyunlarını izleyerek müziğe karşı doğuştan duyarlı olduklarını görebilirsiniz. Bu doğal yetenek, evrensel ve her topluma ait çocukta doğuştan var. 3-6 ay arasında bebekler, müziğin geldiği kaynağa doğru dönmeye ve bundan duyduğu keyfi ya da keyifsizliği göstermeye başlıyor.
Seslere duyarlılar
 
Bebekler evdeki olağan sesleri, aile bireylerinin seslerini fark ederken bu seslerin tonlarından, sesin ait olduğu bireyin keyifli ve kızgın olup olmadığını da algılıyor. Biraz büyüdükçe sözcüklerden anlamlar çıkarmaya başlayınca bebeğin seslere karşı duyarlılığı da azalıyor.
Normal gelişim çizgisindeki bebekler, 8. aydan sonra canlı ritimleri içeren müziklere aktif tepki veriyor. 9 aylık olduğundaysa müziğe verdikleri tepkinin kalitesi de yükselmeye başlıyor.
Müzik ruhun gıdası
 
Klasik müzik, öncelikle, şarkı ve tekerlemeler yoluyla çocuğun dil gelişimine katkıda bulunuyor. Bunun yanı sıra müzikal etkinlikler yoluyla çocuğun yaratıcılığını ortaya koymasına fırsat veriyor. Zihinsel, motor, sosyal beceri ve yeteneklerin gelişimine katkıda bulunuyor.
Müzik eğitiminin, okuma yeteneğine de katkıda bulunduğu araştırmalarca kanıtlanmış. Bu yapılan araştırmalara göre, akademik yılın başında ve sonunda okuma testi yapılan ilköğretim öğrencilerinden, müzik eğitimi alanların, almayanlara oranla daha iyi sonuçlar elde ettikleri görülmüş. Yapılan birçok testin sonucunda, notaları doğru seslendiren çocuklarda, harfleri doğru seslendirme oranının daha yüksek olduğu saptanmış. Klasik müzik eğitiminin olumlu etkisi, okumanın yanı sıra, öğrenme ve yaratıcılıkta da kendini kanıtlamış durumda.
 
Nasıl dinletilmeli?
Çocuğunuzun müzik beğenisini keşfedin! Hangi müzik türüne karşı daha fazla ilgi duyduğunu, müzik kulağı olup olmadığını belirlemeniz gerek.
Her şeyden önce çocuğunuzu müzikle tanıştırmak için belirli bir program içinde hareket edilmelisiniz. Örneğin evde zaman zaman televizyon izlemek yerine müzik dinleyebilirsiniz, farklı konserlere onu da götürebilirsiniz.
Doğumdan önce ve doğumdan sonra bebeğe dinletilen klasik müzik, belli bir düzen içinde verilmeli.
Dinlediği müzikten sonra yapacağınız etkinliği, bebeğinizin duyabileceği yükseklikteki bir sesle anlatın. Örneğin, on dakikalık bir müzik dinletisinden sonra, ‘Şimdi banyo yapacağız’, ‘Yemek yiyeceğiz’, ‘Uyuyacağız’ veya ‘Yürüyüşe çıkacağız’ diyebilirsiniz.
Her etkinliğe özgü farklı bir müzik parçası seçin. Etkinliklerden önce dinleteceğiniz müziğin aynı olmasına dikkat edin. Belli bir süreden sonra bebek, dinlediği müziğin ardından hangi etkinliğin yapılacağını anlayabilir. Örneğin, uykudan önce rutin olarak dinletilen müzik, beynindeki uykuyla ilgili süreçleri başlatır ve böylece bebeğiniz uykuya hazır hale gelir.
 
Klasik müziğin faydaları
 
Kendini ifade etme becerisini ve yaratıcılık zevkini geliştirir.
Estetik duygusunu geliştirir.
Motor gelişimi ile ritmik gelişimi sağlar.
Ses ve dil gelişimine katkıda bulunur.
Bilişsel gelişim ve soyut düşünmeye katkıda bulunur.
Sosyal ve grup becerileri kazandırır.
Her şeyden önemlisi klasik müzik bebeğinizin ruhunu dinlendirir.
Kaynak: http://www.hthayat.com
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title