Uyumakta zorlanıyorsa bir de bunları deneyin…

Göz kontağı: Yatmadan önce en son yapmanız gereken şey bebeğinizi azdırmak. Uzun ve hareketli göz kontağı bebeğinizi fazlasıyla uyarır. Bu nedenle bebeğinizi yatırırken göz kontağından kaçının.
 
lık banyo: Ilık su, yumuşak bir süngerle yapılan sevecen dokunuşlar kimi rahatlatmaz ki? Uyku öncesi banyo bebeğinizi gevşetecektir.
 
Birlikte yatmak: Birlikte uyumanın yanında ya da karşısında olabilirsiniz ancak yapılan araştırmalara göre ebeveynleri ile birlikte uyuyan çocuklarda daha yüksek özgüven ve daha az endişeye rastlanmış. Birlikte uyumanın güvenli olması için beşik ya da yatağı kendi yatağınızın yanına yerleştirin. Aynı yatakta küçük bebekle uyumak tehlikeli olabilir.
 
Gece beslenmesi: Eğer bebeğiniz gece acıkarak uyanıyorsa gece beslenmesi size yardım edebilir. Acıkarak uyanmasını beklemek yerine bebeğiniz uykuya geçmeden onu besleyin. Bazı çalışmalar fazladan beslemenin bebeğin karnını tok tutarak gece daha az kesintili uyumasına yardımcı olacağını gösteriyor.
 
Güzel koku: Bazı bebekler güzel kokuları sever. Bir iki damla lavanta yağı damlatılmış kağıt peçeteyi yatağın yakınlarına koyabilirsiniz. Lavantanın rahatlatma özelliği olmasına rağmen 6 aydan küçük bebeklerde koku kullanılmaması öneriliyor. Alerjisi olan bebeklerde ise kokusuz deterjan kullanmaya özen gösterin.
 
Güvenli bir yatak: Yatağın içindeki her şeyi bebek uyurken dışarıda tutun. Battaniye, oyuncak ve hatta yatağın etrafındaki koruyucu bile bebeğin boğulmasına neden olabilir. Gergin lastikli bir çarşaf yatakta olması gereken tek şeydir. Eğer üşümesinden endişeleniyorsanız uyku tulumu giydirmeyi tercih edin.
 
Reflü: Bazı bebeklerin uyku problemlerindeki neden reflü olabilir. Yemek borusundan yukarı doğru çıkan asit bebeği rahatsız eder. Kusma, kolik tarzı ağlama, emme sorunu ya da emerken tıkanma reflünün semptomlarından. Bu konudaki endişelerinizi doktorunuzla hemen paylaşmalısınız.
 
Dokunun: Bebeğinizi yatağına yavaşça koyun. Ellerinizle karnına, kol ve başına yumuşak bir şekilde dokunun. Bu dokunuş ona yakınında olduğunuzu hissettirerek rahatça uyumasına neden olacaktır.
 
Uyku saati: Aşırı yorgun bir bebeği uyutmak çok zordur. Belli bir uyku saatinin olması çok önemlidir. Uzmanlar 1 yaşın altında bebekler için en ideal saatin 6.30-7 olduğunu söylüyorlar. Erken yatmak erken kakmaya sebep olmaz tam tersine zamanında yatmak iyi ve uzun bir gece uykusuna yardımcı olur.
 
Pijama: Renkli baskılı pijamalar çok şirin olsalar da bazen sentetik oldukları için bebeğe rahatsızlık verirler. Bebek ve çocuk pijamalarında mümkün olduğunca pamuğu tercih edin. Çok bol yerine bebeklerin güvenliği için üzerlerine iyi oturan pijama giydirmeye özen gösterin.
 
İdeal sıcaklık: Rahat uyumamız için odanın ne çok sıcak ne de çok soğuk olmaması gerekir. Bebekler için de aynı kural geçerlidir. Bebek odası için ideal oda sıcaklığı 18-21 Cdir.
 
Uyku öncesi masaj: Yapılan bir araştırmaya göre bebekler ve küçük çocuklar uyku öncesi 15 dakikalık masaj ile sadece uyku öncesi kitap okunan çocuklara göre daha hızlı uykuya dalıyor. Bebek yağınızın kapağını açın ve yumuşak dokunuşlarla masaja başlayın.
 
Gündüz uykusu: Gündüz uykusunun anneye katkıları göz ardı edilemez. Bebeğinizin fiziksel ve zihinsel gelişimi içinse gündüz uykusu çok önemli. Gece daha uzun uyur düşüncesiyle gündüz uykusunu atlamayın, genelde gündüz uyumayan bebekler yorgun oldukları için geceleri daha rahatsız ve kısa uyurlar.
 
Gece bezi: Islak bez geceleri çok rahatsız edici olabilir. Eğer bebeğiniz ıslak bezle uyuyor ve pişik sorunu yaşamıyorsanız gece bebeğinizi bez değiştirmek için uyandırmayın. Yüksek emme gücü olan gece bezleri ve pişik kremi ile bebeğiniz geceyi bezi değişmeden rahat geçirebilir.
 
Emzik: Gece emilen emzik bebeğinizi uyurken rahatlatırken, Ani Bebek Ölümü Sendromu’na karşı da koruyabilir. Bebeğiniz uykuya dalınca emziği ağzından çıkararak emziği uyurken ağzından düştüğünde uyanmaması için alıştırmış olacaksınız.
 
Çeşitli yollar: Bebeğinizin uyuması için neyin işe yarayacağı belli olmaz. Küçük bir araba turu, salıncak ya da kurutma makinesi sesi. İşinize yarayanı güvenli olduğu sürece denemekten kaçınmayın.
 
Tutarlılık: Uyku saati rutininin bebeğin uyumasında ne kadar önemli olduğu bir sır değil. Uyku öncesi sakinleştirici bir rutin seçin ve her akşam uygulamaya çalışın. Tutarlılık bu işin anahtarı.
 
Kundak: Yeni doğan bebek anne karnında sıkışık bir şekilde durduğu için bebeği kundaklamak ( çok sıkı değil, hafifçe sarmak) ona anne karnı hissi verip daha rahat uyumasını sağlayacaktır.
 
Hikâye: Ne okuduğunuz önemli olmasa da uyku öncesi sizin sesinizden sakin bir şeyler duymak onu rahatlatacaktır. Uyku öncesi kitap okuma rutinini çocukluğu boyunca devam ettirmek de çok önemli.
 
Uyku İşaretleri: Bebeğinizin uykusuzluktan bayılmasını beklemeyin. Gözünü uyuşturması, esnemesi ya da huzursuzlaşması size uyku zamanının geldiğini gösteren işaretler olmalı. Bazı uykulu bebekler ise fazla aktif davranarak ebeveynlerini şaşırtırlar. Bebeğinizin uyku işaretlerine dikkat ederek uyku saatini belirleyin.
 
Sesiniz: Bebeğiniz sizin sesinizi daha karnınızdayken öğreniyor. Uyku vakti sakin bir ses tonu, yavaş bir ninni onun rahatlamasına yardımcı olacaktır. Ayrıca ninni ve şarkı bebekteki stres seviyesini de düşürmekte etkili.
 
Hafif ses: Sessizlik her zaman işe yaramayabilir. Ana rahminde bebekler kalp atışınız ya da midenizin sesi gibi çeşitli seslere alışıktır. Bazı bebekler aşırı sessizlikten hoşlanmazlar. Beyaz ses denilen, pervane ya da saç kurutma makinesi tarzı sesler uyumasına yardımcı olabilir.
 
Öpüp koklamak: Bebeğinizi öpüp koklamak için bir neden daha. Uyku öncesi bebeğe dokunmak, sarılmak ve öpmek bebeğin kendini daha güvenli hissetmesine dolayısıyla da daha uzun ve rahat uyumasına neden olur. Onu bol bol öpün ve ona sarılın.
Kaynak: http://www.hthayat.com/
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title