Koku duyusunu, annenin yedikleri şekillendiriyor!

Bilim insanları, bebeklerin koku alma duyusunun annenin hamilelik döneminde yediği ve içtiği gıdalarla şekillendiğini belirlediler.
 
The Telegraph’ta yer alan habere göre, anne adayının tükettikleriyle ileride çocuğun sevdiği ya da sevmediği gıdalar arasında bir bağ olduğunu zaten bildiklerini söyleyen Colorado Üniversitesi’nde görevli araştırmacılar, fareler üzerinde yürütülen bu çalışma ile bunun neden böyle olduğunu ve koku sisteminin fiziksel gelişimini nasıl etkilediğini tespit ettiler.
Keskin kokulara maruz kalmak, koku mesajlarını burun boşluğundan beyne nakleden koklama duyusuyla ilgili kürenin içindeki küresel yapıyı (glomeruli) gelişmesi için tetikliyor.
Bu kokuların içindeki en güçlü kokunun anne kokusu olduğunu söyleyen araştırmacılar, bu gelişim sürecinin çok önemli olduğunu, çünkü bebekler doğduklarında annelerinin kokusunu aldıklarını belirttiler.
Anne karnındaki bebek koku alabilir, çevreden gelen sesleri duyabilir, çeşitli tatlara tepki verebilir hatta ikizse birbirlerini görebilir.
Anne karnında gelişen ilk duyu; dokunma
Anne karnındaki yaşamda gelişen ilk duyunun dokunma olduğu düşünülmektedir. Bebekte dokunma hissinin 8. gebelik haftası gibi çok erken bir dönemde başladığı düşünülmektedir.
Anne karnındaki bebek nasıl koku alır?
 
Bebeğin burnu, gebeliğin 11. – 15. haftaları arasında oluşumunu tamamlar. Bu sırada amniyon sıvısı bebeğin tüm ağız, burun, geniz ve akciğer yapısı içinde dolaşır ve bebeğe değişik tat ve kokuya sahip maddeleri taşır. Bu maddeler tat ve koku almadan sorumlu algılayıcı hücrelerle temasta bulunarak onları uyarırlar. Bu nedenle bebekler daha anne karnındayken değişlik kokuları tanıyıp ayırt edebilirler.
Yapılan araştırmalarda anne adayı kafeinsiz ya da normal kahve içtiğinde bebeklerin kalp atım hızı ve soluk alıp verme şekillerinde değişimler gözlenmiştir. Bunda kahvenin keskin kokusunun rolü olabileceği ileri sürülmektedir.
 
Bebeğin kulağı 8. haftada oluşmaya başlar. Duyma yeteneğinden sorumlu olan kemikler ve ses iletisini beyine taşıyan sinirlerin gelişimi 24. haftada tamamlanır. 25. haftadan itibaren bebek annesinin sesini duyabilmektedir. 27. haftada ise annesinin sesi dışında dışarıdan gelen seslere tepki verebilir.
 
Anne karnındaki bebeğin görme duyusu
En son gelişen duyu sistemi görmedir. Bebeğin göz kapakları 26. haftaya kadar kapalıdır. 26. hafta civarında bebek gözlerini açmaya başlar ve göz kırpabilir. Bebeğin gözleri 26. haftaya kadar kapalı olmakla birlikte anne adayının karnı üzerine uygulanan güçlü bir ışık kaynağına yanıt verir. Gerçekte rahim içi mutlak karanlık değildir. Tıpkı sesleri geçirdiği gibi ışığı da geçirmektedir. Bu nedenle bebek gündüzle geceyi rahatlıkla ayırt edebilir. Tek yumurta ikizleri 26. – 27. haftadan itibaren anne karnında birbirlerini görebilirler, birbirlerine dokunabilirler ve hatta el ele tutuşabilirler.
 
Kaynak: Milliyet
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title