İki yaşına kadar televizyon yok…

 

Yapılan araştırmalar 2 yaş öncesinde televizyon izleyen çocukların bilişsel gelişimlerinin olumsuz olarak etkilendiğini, dil gelişimlerinin geciktiğini ortaya koymaktadır. Bu dönemde aşırı televizyon izleme ile dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu ve otizm arasında ilişki olduğunu gösteren pek çok araştırma bulunmaktadır. Bu nedenle Amerikan Pediatri Akademisi, önlem olarak 0-2 yaş çocuklarının televizyon ekranlarından uzak durmaları gerektiğini vurgulamaktadır. Televizyon, elbette çocuklar için eğlenceli bir araçtır. Ancak keyifli geçen bu zaman dilimi bazen çocuğunuzun psikolojisi için zararlı olabilir.

Psikolog Eda Gökduman’ın bu konudaki görüşleri ise şöyle: Büyüme sürecindeki çocukta taklit etme davranışları oldukça fazladır. 2 yaşla birlikte başlayan bu davranışlar ilerleyen yaşlara kadar devam eder. Çocuk kendisine bir model seçer. Model; anne, baba, bir arkadaş, öğretmen veya televizyonda izlediği bir kahraman olabilir. Çocuk, model aldığı kişinin davranışlarını içselleştirir ve onun gibi davranmak için büyük çaba gösterir. Oyunlarında kendisini bu kahramanmış gibi hayal eder ve davranışlarını karşısındaki oyun arkadaşına uygulamaktan mutlu olur. Bu kahraman iyi özelliklere sahipse çocuğun gelişimini destekleyecek; olumsuz özelliklere sahip ise çocuğun psikolojisini ve gelişimini olumsuz etkileyecektir. Bu süreç çocuk için aslında bir oyun olsa da anne – baba tarafından daha önemli bir boyutta değerlendirilmelidir. Bazı programlar sadece bir çizgi film gibi görünse de içeriğinde kötü kelimeler, olumsuz davranış biçimleri, şiddet ve korku yaratabilecek görüntüler barındırabiliyor.

ZARARLI PROGRAMLARIN ÇOCUKLARA ETKİSİ

– Karanlıktan korkma

– Gündüz veya gece yalnız kalmak istememe

– Uykuya dalmada güçlük ve korkulu rüyalar görme

Tüm bu nedenlerden dolayı 0-2 yaş dönemindeki çocuğunuzu bu dönemde mümkün olduğunca televizyondan uzak tutmanızda fayda vardır. Belli bir yaştan sonra çocuğunuzun izlediği televizyon programları, çizgi filmleri ve dizileri seçerken de aynı şekilde dikkatli olmalı ve onun TV karşısında geçirdiği süreyi denetlemelisiniz.

Kaynak: www.hurriyetaile.com

Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title