Annenin hastalığı bebeği katarakt yapabiliyor!

İleri yaşlarda gözlerde ortaya çıkan kataraktın yeni doğmuş bebeklerde de görüldüğü bildirildi.
 
Göz hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Levent Alimgil, kataraktın toplumda sık rastlanan göz hastalıklarından biri olduğunu söyledi. Kataraktta cerrahi tedavi dışında başka bir tedavi yönteminin bulunmadığına dikkati çeken Alimgil, “Özellikle aile yeni doğan bebeğini sağlık kontrolünden geçirmelidir. Kimi bebekler hayata katarakt hastalığıyla başlayabiliyor” dedi.
 
DOĞUŞTAN KATARAKT ACİLEN AMELİYAT EDİLMELİ
 
Doğuştan kataraktın acilen ameliyat edilmesi gereken bir durum olduğunu vurgulayan Alimgil, doğuştan kataraktlarda mercek gözün ışık almasını engellerse gözün fizyolojik gelişiminin sekteye uğradığını kaydetti.
 
Göz ışık alamadığı için tembelleşeceğini dile getiren Alimgil, şöyle konuştu:
 
KATARAKTLI BEBEKLER TÜL PERDENİN ARKASINDAN BAKAR
 
“Dolayısıyla doğuştan katarakt, bebeğin hayata bir tül perdenin ardından bakarak başlamaması için acildir. Kataraktı gördüğümüz anda bir an evvel alıp çocuğun ışığa kavuşmasını sağlamamız lazım. Çünkü beyinle göz arasındaki ilişki 4-5 yaşına kadar gelişmeye devam ediyor. Göz ışık alamıyorsa katarakt sebebiyle görüntü gözde oluşamıyorsa, o kadar derin göz tembellikleri oluşuyor ki çocuk daha ileri yaşlarda ameliyat edilse bile hiçbir faydası olmuyor.”
 
Bu konuda yeterli bilgi sahibi olmayan kişilerin, “Bir aylıkken ameliyat mı olur” şeklinde yönlendirmeleriyle geç kalındığına işaret eden Alimgil, “Katarakt görüldüğü anda bebek ister üç günlük ister 10 günlük olsun acilen ameliyat edilmesi gerekir” dedi.
 
“ANNENİN GEÇİRDİĞİ RAHATSIZLIK BEBEĞİ KATARAKT YAPABİLİYOR”
 
Alimgil, kataraktın yaşa bağlı ya da doğuştan olabileceğini ifade ederek, “Bebeğin gelişimsel problemleri, annenin hamileyken geçirdiği bir takım rahatsızlıklar gibi nedenlere bağlı doğuştan bebek kataraktlı olabilir. 3-4 yaşlarında ortaya çıkan ve görmeyi engelleyen kataraktlar vardır” şeklinde konuştu.
 
Kataraktın kişinin başını bir yere vurma gibi travmatik nedenlerle de ortaya çıkabileceğini dile getiren Alimgil, şunları söyledi:
 
“Görme duyusunun gerçekleştirilebilmesi için gözün şeffaf olması gereken ortamları var. Bunlardan biri gözün dışındaki kornea, biri de lens denilen mercektir. Katarakt, lensin şeffaflığını çeşitli nedenlerle kaybetmesi demektir ama bu şeffaflığın kaybolması farklı sebeplerden olabiliyor. Gözün bir başka hastalığın sonucu gelişen komplike katarakt dediğimiz bir türü de vardır fakat bütün bunların dışında en sık görülen ‘senil katarakt’ yani yaşa bağlı kataraktır.”
 
Katarakt cerrahisinin tüm tıbbi cerrahi işlemler içinde sonuçları en doğru tahmin edilebilen ve başarı oranı en yüksek yöntem olduğunu belirten Alimgil, kişilerin dünyaya bir tül perdeden bakmaması için belirli aralıklarla göz muayenesi yaptırması gerektiğini ifade etti.
Kaynak: Hürriyet
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title