Hazır mamayla beslenen bebeklerde enfeksiyon riski!

Hazır mamayla beslenen bebeklerde üst solunum yolu ve bağırsak enfeksiyonları, anne sütü ile beslenen bebeklere oranla daha fazla görülüyor.
 
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Armağan Oğuz, “Hazır mamayla beslenen bebeklerde üst solunum yolu ve bağırsak enfeksiyonları, anne sütü ile beslenen bebeklere oranla daha fazla görülür. Çünkü anne sütünde bulunan bazı maddeler bebeği mikrobik enfeksiyonlardan korur” diyerek anne sütünün önemine dikkat çekti.
 
Dr. Armağan Oğuz, “Annenin bebeğini kendi sütüyle beslemesi, anneyle bebek arasında bir ömür devam edecek kuvvetli bağın başladığı ilk anlardır. İçeriğindeki tüm elemanlar mucizevi bir oran içerisinde tam da bebeğini ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde düzenlenmiştir. Isı derecesi ideal ve sterildir. Doğumdan sonra ilk 6 ay içinde anne sütü D vitamini dışında bebeğin tüm gereksinimlerini karşılayacak yapıdadır. Hazır mamayla beslenen bebeklerde üst solunum yolu ve bağırsak enfeksiyonları, anne sütü ile beslenen bebeklere oranla daha fazla görülür. Çünkü anne sütünde bulunan bazı maddeler bebeği mikrobik enfeksiyonlardan korur. Anne sütü alan bebeklerde solunum yolu enfeksiyonları daha az görülür. Bu antibiyotik kullanımını sınırlar. Bazı kronik rahatsızlıkların oluşma riskini azaltır (Tip 1 diyabet, çölyak hastalığı, obezite, koroner kalp rahatsızlığı gibi)” ifadelerini kullandı.
 
“ANNE SÜTÜNÜN İÇERDİĞİ MİNERALLER BAĞIRSAKTA DAHA KOLAY EMİLİR”
 
Anne sütünün alerjiye karşı koruyucu olduğunu ve bebeği pişikten koruduğunu söyleyen Dr. Oğuz, “Bebeğinizin ruhsal, bedensel ve zekâ gelişimine yardımcı olur. Dikkat azlığı sendromu, ilgisizlik gibi olgularda anne sütü önem kazanır. Anne sütünde bulunan proteinler inek sütündeki proteinlere göre bebeğin midesinde daha kolay sindirilir. Bebeğin gelişimi için gerekli olan yağ asitleri emme süresine göre değişiklik gösterir. Öğünün sonunda gelen sütün yağ miktarı daha fazladır ve bebekte tokluk hissine yol açar. Anne sütünün içerdiği mineraller bağırsaklardan daha kolay emilir. Anne sütü, inek sütüne oranla daha az miktarda protein içerse de bunlar bebeğin gereksinimi için yeterli miktardadır. Fazla protein ve mineraller böbreklerden atılır ve böbreklere aşırı yük binmesi engellenmiş olur. Anne sütü, vitamin yönünden (özellikle A ve C vitamini) zengindir ve içerdiği laktoz, sindirim sisteminde kalsiyum emilimini artırır” diye konuştu.
 
“İNEK SÜTÜNDE BULUNAN ALERJEN PROTEİNLER ANNE SÜTÜNDE YOKTUR”
 
Bebeklerin doğum haftalarına göre annelerin sütlerinin bebeğin ihtiyacını karşılayacak şekilde farklılıklar gösterebileceğinin altını çizen Dr. Oğuz şöyle devam etti:
 
“Erken (preterm) doğum yapan annelerin süt bileşimi miladında doğum yapan annelerin sütünden farklıdır. Daha fazla protein ve tuz içerir. Bu farklılık preterm bebeğin ihtiyacını karşılamaya uygundur. Yapay ürünlerle beslenen bebeklerde görülen süt alerjisi anne sütü ile beslenen bebeklerde görülmez. Çünkü inek sütünde bulunan alerjen proteinler anne sütünde yoktur. Ek olarak, pişikler anne sütü ile beslenen bebeklerde daha az görülür. Bir annenin bebeğini kendi sütüyle beslemesi bebeğine verdiği en değerli hediyedir. Bebeklerinizi bu mucizevi hediyeden mahrum etmeyin.”
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title