Sayıları ve renkleri öğretirken faydalı öneriler….

Günlük yaşamda çocuklar oyun oynarken ya da sosyal etkileşimler içinde doğal yollarla öğrenirler. Biz yetişkinler gibi çocuğun da öğrenmesi için öncelikle motivasyona ihtiyacı vardır yani öğrenilecek kavramların çocuk için anlamlı olması gerekmektedir. Ayrıca öğretilen kavramların çocuğun yaş düzeyine uygun olması da önemli bir etmendir.
Çocuklara renkleri ve sayıları öğretmenin birçok yolu var. Bu yollardan bazıları eğlenceli ve ilginç, bazıları ise sıkıcıdır. Renkleri ve sayıları oyun yöntemiyle öğretmek sizin için kolay olduğu kadar çocuğunuz için de eğlenceli olmalıdır.
Çocuklar En Çok Kırmızıyı Fark Ediyorlar
Çoğu çocuk 18 aylıkken renkleri ayırt edebilir. Renkleri ve renk kavramını bilmese de kendi dünyasında onları birbirinden ayırır. Renkleri öğretirken ana renklerden kırmızı, sarı ve maviden başlanmalıdır, daha sonra ara renkler öğretilmelidir. Çocuğunuzun en çok ilgilendiği ya da tercih ettiği rengi öğreterek de başlayabilirsiniz. Çoğunlukla bu renk kırmızıdır. Bol bol tekrar etmek gerekir, onun için tek bir renkle başlanmalı daha sonra çocuğun öğrendiğinden emin olunduktan sonra yeni bir renge geçilmelidir. Bir anda bütün renkler öğretilmemelidir.
Hedeflenen renk öğretilirken aynı renkte olan farklı nesneler kullanılmalıdır; kırmızı araba, kırmızı elma, kırmızı top gibi. Çocuğunuzun çevresinde sıkça karşılaştığı nesnelerin renklerini öğretmek daha kolaydır. Boya kalemleri, parmak boyaları ya da renkli kartonlar da size yardımcı olacaktır.
Sayıları Ezbere Sayması Yeterli Değil
Sayıların öğretilmesi ise renklerin öğretilmesinden farklı değildir. Çocuğunuz sayıları ezbere sayıyor olabilir ama sayıları tanıması, kaç tane olduğunu bilmesi için yine bol bol tekrar yapmak gerekmektedir.
Çocuğunuz erken dönemden itibaren çevresinde sayılar ve harfler ile ilgili uyarılar almışsa, bunları tanıması ve öğrenmesi çok kolay olacaktır. Bebekliğinden itibaren kitap okumak, sayı saymak, odasının duvarlarına sayıların yapıştırılması ya da kitaplıkta kendine ait kitaplarının olması ve onlara rahat erişiyor olması bile en azından çocuğunuzun sayıları öğrenmesini hızlandıracaktır.
Aynı şekilde yine çocuğun giysilerini kullanarak giyinirken veya soyunurken kaç tane kazağı, kaç tane çorabı olduğunu sayarak oyuna dönüştürebilirsiniz. Oyuncakları ile oynarken lego ya da bloklarla sayı sayma ve miktar kavramları da sizlere sayıları öğretme konusunda yardımcı olacaktır.
Kaynak: Uzman Pedagog Nilçin Doyran Bengisu / Hürriyet Aile
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title