İşitme kaybı ilk 6 ayda fark edilirse…

Dünyaya gelen her 1000 bebekten 1- 3’ünde görülen işitme kaybı en yaygın doğumsal hastalıktır. Bebeklerde işitme kaybı erken dönemde tanımlanıp tedavi edilmezse konuşma ve dil gelişimi zarar  görecektir.

İşitme kaybı saptanan çocuklardan ilk altı ay çok önemlidir. Bu dönemde gerekli müdahalelerin yapılması durumunda bu çocuklar üç yaşına geldiklerinde dil testlerinden normal sınırlar içinde sonuç almakta, yaşıtlarını yakalamaktadır. Yenidoğan dönemi için bu testlerin zorunlu olduğunu ifade eden uzmanlar, bebeklerin konforunu kaçırmayan bu testlerin aile tarafından da önemsenmesi gerektiğini söylüyor.

 Bebeğin duyduğunu nasıl anlarız?

  • Yeni doğan bebekler – yeni doğan bebekler genellikle ani yüksek gürültüler duyduklarında ‘irkilir’ veya sıçrarlar Aynı zamanda bazen başlarını sesin geldiği yöne çevirirler.
  • 2 aya kadar – bebeğinizin işitmesi gelişmiştir. Artık farklı perde, şiddet ve tonlardaki sesleri işitebilirler.
  • 3-4 aya kadar – bebeğiniz artık sizin sesinizi (ebeveyn) tanımaya başlar ve ünsüz sesleri (M, K, G, P ve B) ve bazı ünsüz sesleri çıkarabilirler.
  • 5-6 aya kadar – bebeğiniz bu noktada kıkırdayarak gülmeye başlayabilir. Agulama sesleri sözcüklere daha çok benzemeye başlar.

Eğer bebeğinizde bu belirtiler yoksa bir işitme testi için mutlaka doktora başvurmalısınız.

 

Kaynaklar:

www.cochlear.com

www.ttb.org.tr

www.sabah.com.tr

Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title