İşte ‘normal’ doğumun 10 püf noktası!

Sağlık Bakanlığı, artan sezaryen oranlarını düşürmek için çalışma başlattı. Anneleri sezaryene yönlendiren özel hastanelere hem ceza hem de yeni yaptırımlar gelmesine rağmen sezaryen oranlarının düşmemesinin arkasında genç annelerin normal doğum korkusu olduğu ortaya çıktı. Genç annelerde doğum korkusunun sezaryene yönlendirdiğini söyleyen Aktif Doğum Eğitmeni ve Kadın Doğum Hastalıkları Uzmanı Dr. Sebehat Turan, normal doğumun 10 püf noktasını şöyle anlattı:
Doğum normal, sezaryen a-normal!
 
KORKULARINIZI YENİN: Doğum bir kas hareketinin eylemidir. Bunu yapacak olan da sadece ve sadece sizin bedeninizdir. Doğumun zihninizde oluşturduğu olumsuz düşüncelerden arınmak ve doğuma dair bilmediğiniz soruların yanıtlarını bulmak için doğuma hazırlık kurslarına mutlaka katılın. Bu kurslarda özellikle nefes ve gevşeme eğitimleri alın.
 
DOĞUM YAPACAĞINIZ YERİ GÖRÜN: Doğumdan önce doğum yapacağınız hastaneyi, odayı ve hatta uygunsa doğumhaneyi görün. Zihinsel olarak imgelemenizi sağlayın ve o odada doğumunuzu hayal edin.
 
BEDENİNİZİ DİNLEYİN: Doğum pasif bir durumda olmak ya da bir mahkumiyet hali kesinlikle değildir. İç sesinizi dinleyin, aktif olarak gezinin, dolaşın, çömelin, yatmak zorunda değilsiniz, kısaca yaşama dair özgürlüğünüzü devam ettirin, doğumda da bedeniniz ne isterse onu yapın.
 
AYAKTA OLUN: Ayakta dolaşarak doğum sürecini geçirin. Bu durum yer çekimini aktif olarak kullanmanızı sağlar. Bebek de çok kolay aşağı doğru iner. Sırt üstü veya yarı yatar pozisyonda doğurmak hem zamansal olarak doğum eylemini uzatmakta, hem de doğal bir eylem olan doğumu medikalize etmektir.
 
ALLAH’IN DOĞAL MORFİNİ VAR: Aktif doğumda doğal hormonların engellenmeden salınımı ile fizyolojik doğum eylemi kendiliğinden ilerler. Yükselen endorfinler (doğal morfin) annede ağrı kesici etkisi yapar. Yükselen bu hormon seviyesi anne ve bebek güvenli bağlanmasını artırır.
 
MAHREMİYET ÖNEMLİ: Annenin ruhsal ve bedensel mahremiyetini korumak, kendisini güvende hissettirmek doğumu kolaylaştıran başka bir faktördür.
 
ILIK DUŞ OLMAZSA OLMAZ: Ilık bir duş doğumun olmazsa olmazlarındandır. Doğum ağrılarını oldukça azaltır.
 
DOĞUM İÇGÜDÜSELDİR: Annenin muhakkak doğumda aktif olması ve desteklenmesi gerekir. Doğum yarı içgüdüsel, yarı öğrenilen bir güç yolculuğudur. Hamilelik boyunca fiziksel, ruhsal ve duygusal bir hazırlık dönemine ihtiyaç duyar.
 
GÜCÜ KEŞFEDİN: Doğumunda aktif rol oynayan bir anne içindeki mücadeleci kadın ruhunu keşfeder. Bebeği ile güvenli bağlanmasını yaşar. Doğumun insan bedeninde yarattığı onca güzelliğe rağmen, anne olmanın gücü kadına yeniden yaşam enerjisi verir.
 
DOKTORUNUZLA KONUŞUN: Doğumdan önce hekiminizle mutlaka bedeninizde yapacağı müdahaleleri ve isteklerinizi konuşun. O gün geldiğinde hayal kırıklığına uğramayın.
 
ÖZEL HASTANELER NORMAL DOĞUMU UNUTTU
 
Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de özel hastanelerde doğumların yüzde 70’inden fazlası sezaryenle gerçekleşiyor. Üniversite hastanelerinde yüzde 69 devlet hastanelerinde ise yüzde 40’a yakını sezaryenle yapılıyor. Avrupa ve OECD ülkelerinde normal doğum yüzde 70, sezaryenle doğum yüzde 30 oranında yapılıyor. Cerrahi bir müdahale olan sezaryen doğum, anneyi hem doğumda riske ederken doğum sonrası kadın hastalıklarının ortaya çıkmasına neden oluyor. Sezaryenle doğan bebeklerin normal doğan bebeklere göre, alerji, solunum yolları hastalıkları, obezite, bağışıklık sisteminin gelişememesine bağlı birçok kronik hastalığa yakalandıkları da bilimsel olarak tespit edildi.
 
Kaynak: Sabah
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title