Yalancı şaşılık mı? O da nedir demeyin!

Şaşılığın gözlerin tam karşıya bakarken paralel olmaması olarak adlandırıldığını belirten, Hisar Intercontinental Hospital Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ali Sipahier, bu durumun her bir gözdeki 6 kasın birinin ya da birkaçının düzgün fonksiyon görmemesinden kaynaklandığını belirtti.
 
Sipahier, göz kaymaları içe, dışa aşağıya ya da yukarıya doğru görülebilir, şaşılık doğumsal olabileceği gibi düzeltilmeyen kırılma kusurlarına (miyop, hipermetrop, astigmat), göz kaslarının anomalilerine, nörolojik hastalıklara ve travmaya bağlı olarak da ortaya çıkabileceğini vurguladı.
 
GEÇECEK DİYE BEKLENMEDEN DOKTORA BAŞVURULMALI!…
 
Yalancı şaşılık ise; bebeklerde sık olarak izlenen burun kökü basıklığı özellikle yan bakışlarda içe kayma izlenimi ortaya çıkarabilir. Yüz asimetrisi ve göz kapağı anomalilerinde de görülebilen bu duruma yalancı şaşılık ya da kayma adı verilir. Yalancı kaymalarda herhangi bir tedavi uygulanmaz. Hisar Intercontinental Hospital Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ali Sipahier, şaşılık konusunda yanlış bilinen bir inanış “çocuk belli bir yaşa gelinceye kadar kaymanın normal olabileceğidir” dedi. Gerçek olan her türlü kaymanın patolojik olduğudur. Doğumsal katarakt, göz içi tümörleri gibi sebepler de gözde kayma oluşturabileceği için şüpheli durumlarda derhal bir göz hekimine başvurmak gerekir.
 
ŞAŞILIĞIN EN YAYGIN NEDENİ DÜZELTİLMEMİŞ KIRILMA KUSURLARIDIR…
 
Gözlük kullanılması: Şaşılığı en yaygın görülen nedeni düzeltilmemiş refraksiyon (kırılma) kusurlarıdır. Özelikle 2-3 yaş civarında ortaya çıkan bu tür kaymaların tedavisinde mutlaka gözlük kullanılması gerekir. Gözlükle hem görme kalitesi yükselir hem de çoğunlukla kayma ortadan kalkar. Şaşılık tedavisinin uzun süren zahmetli bir tedavi olduğu unutulmamalıdır.
 
Kapama tedavisi: Şaşılığa ya da iki göz arasında numara farkına bağlı göz tembelliği gelişen olgularda mutlaka uygulanması gereken bir tedavidir.
 
Ortoptik tedavi: Görme yeteneğini ve üç boyutlu görme hissini arttırmak amacıyla uygulanan tedavilerdir.
 
Cerrahi: Refraksiyon kusuruna bağlı olarak gelişmeyen ya da gözlük ile istenilen seviyede düzeltilemeyen kaymalarda uygulanan bir yöntemdir. Cerrahi tedavi gözlükten kurtulmak için yapılan bir tedavi değildir. Ameliyat sonrası gerekiyorsa gözlük kullanılmaya devam edilir.
Kaynak: Milliyet
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title