Yanlış kıyafet ile çocuğunuzu hasta etmeyin!

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Selda Aytaç, soğuk havalarda hastanelerin özellikle bebek ve çocuklarla dolup taştığını belirterek, “Çocukların çok fazla terlemesi, ıslanması, bunun tekrar üzerinde soğuması, hastalığı, şikayetleri daha çok artırıyor. Çocuklarınızı kalın değil lahana gibi kat kat giydirin, terlememesine dikkat edin” dedi.
 
Acil servise başvuran kadar yatarak tedavi gören çocuk hasta sayısında artış olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Selda Aytaç, şikayetlerin yüksek ateş, öksürük, halsizlik, yorgunluk olduğunu söyledi.
 
Çocuklarda uzun süren ateş ve öksürük olması halinde mutlaka doktora başvurulması gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Aytaç, bu uyarıyı bronşiolit vakalarındaki artış yüzünden yaptığını kaydetti. Bronşiolitin akciğerlerdeki küçük hava yolları bronşçukların yani solunum yolu hastalığı olduğunu, virüslerin yol açtığını vurgulayan Uzm. Dr. Aytaç, hastalığın 2 yaşından küçük çocuklarda daha çok görüldüğünü ifade etti. Hastalığın öksürük ve solunum sıkıntısına neden olması yüzünden anne babaların “çocuğumuz astım mı oldu” korkusu yaşadığını belirten Uzm. Dr. Aytaç şunları söyledi:
 
ARKASINDAN ORTA KULAK İLTİHABI GELİYOR
 
“Bazı çocuklarda orta kulak iltihabı arkasından takip edebiliyor. Virütik olduğunu düşünüyoruz ama üzerine bakteriyel bir şey de binebiliyor. Eğer ateş üç günün üzerinde devam ediyorsa çocuk doktoruna başvurmalarını öneriyoruz.
 
Öncelikle çocukları kalabalık içine sokmamak gerekiyor. Ateş, öksürük şikayeti varsa kreşe gönderilmemeli. Hastalık damlacık yoluyla bulaştığı için el hijyeni çok önemli. Çocuklarımıza mendil kullanmayı öğretmeliyiz. Beslenmede protein, C vitamininden zengin sebze ve meyveler, bir o kadar da sıvı alımı önemli. Tavuk suyuna çorba gibi yemekler gribal enfeksiyonlarda iyileşmeyi hızlandırabiliyor. Çocuk eğer bir yaşından büyükse bal öneriyorum, faydası oluyor.
 
Evler iyi havalandırılmalı. Çocuk temiz hava için dışarıya çıkarılabilir ama bu yarım saati geçmemeli, soğuğa maruz bırakılmamalı. Terleme de çok önemli, çocukları hep soğuktan korumaya çalışıyoruz ama çocukların çok fazla terlemesi, ıslanması, tekrar üzerinde soğuması bunlar hastalığı da şikayetleri de artırıyor. Çocukları lahana gibi kat kat giydirmeli ve terlememesini, terlediyse de üstünde kurumamasını sağlamamız gerekiyor. Mevsimsel gribal enfeksiyonlardaki artış sadece çocuklarda değil. Çocuk anne babasına, anne babalar hastalığı çocuklarına geçirebiliyor. Hastalık ailece geçiriliyor.”
Kaynak: Hürriyet
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title