Bebek bezlerine dikkat!

Bebek doğduktan sonra bütün ebeveynlerin taşıdığı birçok endişe vardır. Bunlardan bir tanesi bu hassas cilde en uygun bebek bezi hangisi olduğudur. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Birol Saral, bebek bezlerinin kullanımıyla ilgili önemli bilgiler verdi.
Bu soruları çoğaltmak mümkün; “Vücuduna her yönden (anatomik) uygun mu? İçeriğinde kimyasal var mı? Bebeğimin hassas cildine zarar verir mi? Bebeğim doğmadan yaptığım alışverişler (giysiler, temizlik bezleri ve bezler), marketlerde bazı zamanlarda yapılan indirimlerde aldığım bezleri ne zamana kadar kullanabilirim veya artan bezleri ne yapayım, bir sonraki kardeşe saklayabilir miyim? Ağabey veya abladan kalan bezleri kullansam bebeğime zarar verir miyim? Yoksa ihtiyacı olan bir yakınıma, arkadaşıma vereyim mi?” gibi…
Bebek bezlerinin içeriği nedir?
Bezler 47% kâğıt (wood pulp), 27% süper emici polymer (sap), 10% polipropile (pp), 13% polietilen (pe) ve 7% bandlar, plastikler ve yapışkandan oluşur. Bezlerin büyük bir kısmı kağıttan oluşur, kağıdın son kulanım tarihi var mıdır? Dünyada üretilen her şeyin bir miadı vardır, yani bezlerin de bir son kullanım tarihi olmalı. Bezlerin son kullanım tarihi içeriği ve satıldığı ortamla ilintilidir. Tipik bir bebek bezinin ortalama raf ömrü 2 yıldır, fakat bezlerin bel kısmı elastik köpükten yapılmıştır, bunlar elastik yapısında herhangi bir renk değişikliği olmadan 1 yılda ya da daha kısa bir sürede bozulabilir. Bu bebek bezinin kullanılmayacağı anlamına gelmez; fakat ilk üretildiği günkü gibi görünmeyebilir. Depolandığı yerde uzun süre sıcağa maruz kalırsa, bezin içinde bulunan sıcak eriyikler (hot melts; bunlar bezin içindeki değişik materyalleri yapıştıran maddeler ki bu rezin, yağlar …vs’den oluşur)’de bozulma olabilir ki bu bezdeki bütünlüğün bozulmasına neden olur. Aynı zamanda bez içindeki materyaller de oksitlenerek bezlerin yanlarında bulunan cırt cırtların da bozulmasına ve uygun işlev görmemesine yol açar.
Bebek bezi üreticilerine neden son kullanma tarihi koyuyorsunuz diye sorulduğunda, verilen cevap aynı. Bebek bezlerinin son kullanma tarihi yoktur, konulan tarihler genellikle promosyon tarihinin bitişi tarihi olduğu söyleniyor, ortak cevap depolama ile ilgili sorunlardan kaynaklanan sorunlardan bahsediliyor, bebek bezleri için en uygun saklama koşulu, serin ve kuru bir ortamda saklanmalı, nem, rutubet, yüksek ısı bezlerinde sadece renk değişikliği (açık sarı) yapabileceği ama işlev yönünden bir sıkıntı olmayacağı söyleniyor.
Bütün bunların yanında Afrika’da yapılan bir çalışmada, kötü koşullarda saklanan bebek bezlerinden bebeklere bakteriyel enfeksiyon, mantar enfeksiyonu hatta klimalı bir ortamda saklanan bezlerden bebeklere Lejyoner hastalığı (legionella) bulaşabileceği gösterilmiştir.
 
Kaynak: Hürriyet Aile
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title