Bebeğim neden emmiyor?

Central Hospital’dan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öznur Yılmaz Gondal, bebeklerin memeyi reddetme nedenlerini sıralıyor.
 
Bebek sahibi annelerin en büyük sorunu; bebeğin emmemesidir. Bebekler aç olmasına rağmen memeyi reddeder emmez, gelen sütü yutmaz ya da zayıf emer, sürekli ağlar. Peki bebeklerin emmemesinin nedenleri nelerdir? Annenin beslenme şekli bebeği etkiler mi? Emzirme pozisyonu nasıl olmalı? Bebek yeni gelecek kardeşi hisseder mi?
 
Bebeğin Emmesini Engelleyen Sebepler Nelerdir?
Stres sadece anneyi değil, bebeği de etkiler!
Hamilelik ve doğum süreçlerinde annelerin vücutları, duyguları ve yaşam tarzlarında ciddi değişiklikler olur. Hatta hamilelik sürecindeki stres erken doğuma bile neden olabilir. Stres hem anneyi hem de bebeği etkiler. Anneler özellikle bebeğini emzirmeden önce sakinleşmeli, rahat ve huzurlu bir ortamda bebeği emzirmelidir. Emzirmek anneye de iyi gelecektir, çünkü emzirme sırasında anne ile bebek arasında güvene dayalı duygusal bir bağ oluşur. Bu anlardan bebeğinizin de keyif alabilmesi için sessizlik önemlidir. Bebeğiniz emerken aniden ortaya çıkan yüksek seslere tepki verebilir.
 
Ağızda pamukçuğa dikkat
Pamukçuk bir mantar enfeksiyonudur. Genelde yeni doğan bebeklerde görülen bir hastalık olmasına rağmen, 1 yaşına kadar olan çocuklarda da sık karşılaşılan bir durumdur. Yanak içinde, dil ve damakta süt parçalarını andıran beyaz lezyonlar şeklinde kendini gösterir. Ağzında pamukçuk görülen bebekler emerken acıdığı için emmeyi reddedebilir. Bu durumda uzman bir hekimden yardım alınmalıdır.
 
Bebeğinizin burnu tıkalı olabilir
Emerken burnundan nefes alamayan bebek memeyi bırakarak ağzından nefes almaya çalışır ve anneyi emmek istemezler. Eğer bebeğin burnu tıkalıysa, doktorun önereceği burun damlası kullanılmalı ve bir aspiratör yardımıyla bebeğin burnu temizlenmeli, nefes alması sağlanmalıdır.
 
Annenin tükettiği besinler sütün tadını değiştirir
Annenin tükettiği gıdalar veya içecekler sütün tadını etkileyebilir veya bebekte olumsuz etkilere yol açabilir. Baharatlı, acılı, sarımsaklı gıdalar anne sütünün tadını değiştirebilir; çay, kahve çikolata tüketimi bebekte huzursuzluk, uykusuzluk gibi belirtilere yol açabilir. Lahana, kuru fasulye gibi bazı gıdalar ise bebekte gaz şikayetlerini artırabilir. Bu tip durumlarda annenin sütü sağılarak boşaltılmalıdır. Bebek birkaç saat sonra yeni sütle tekrar emzirilmelidir. Ancak bebek hala emmeyi reddediyorsa, başka bir sorun olabileceği unutulmamalıdır. Bazen de annenin kullandığı parfüm ya da sigara içiyor olması bebekte huzursuzluk ve iştahsızlık sebebi olabilir.
 
Yanlış emzirme pozisyonu ve tekniği emzirmeyi engeller
Annenin bebeği emzirirkenki pozisyonu ve tekniği hatalıysa bebek anneyi ememez. Bebek emzirme anında memeyi tutması için başından itilirse, direnç gösterir ve tepki olarak da memeyi reddeder.
 
Diş çıkarma dönemi sancılıdır
Sağlıklı bir bebeğin dişleri ortalama 6-7 aylıkken çıkmaya başlar. Bebeğinizin damaklarıyla diş etleri şiş ve kızarık ise diş çıkarıyor demektir. Bu süreci rahat atlatabilmek için ona oturur pozisyondayken dişlerini kaşıyabileceği soğuk ve steril malzemeler verebilirsiniz. Bebekler bu süreçte de diş etleri acıyacağı için emmeyi reddedebilir.
 
Bebek, emzirme saatlerindeki değişikliği fark eder
Bebekler alışkanlıkları değiştiğinde tepki verir. Bu yüzden emzirme saatlerinin değişmesi bebekleri etkileyebilir.
 
Bebeğe kardeş geliyorsa sütün tadı değişir
Annenin yeniden gebe kalması durumunda salgılanan hormonlar nedeniyle sütün tadı değişebilir ve bebek memeyi reddedebilir.
 
Sütün miktarı bebeği etkiler
Bebekler mide hacimleri küçük olduğundan az ve sık emerler. Ancak anne sütünün miktarı bebekleri etkileyebilir. Sütün yeterli olup olmadığını belirlemedeki en önemli etken, bebeğin kilosunu takip etmektir. Bebekler emdikçe annenin sütü çoğalır ve onun ihtiyacını karşılar. Ama yorgunluk, stres, hastalık gibi bazı durumlarda sütünüzün gelmesi yavaşlayabilir. Bu durumlarda annenin şefkatli ve ısrarcı olması gerekir. Ayrıca bebek ara sıra biberonla besleniyorsa da emmeyi reddedebilir.
 
Enfeksiyon
Bebeğin emmemesinin nedeni geçirmekte olduğu enfeksiyon olabilir. Bebeğin iştahsızlığı yanında ateş, öksürük, kusma, ishal gibi bulgular varsa mutlaka doktor tarafından değerlendirilmelidir. Özellikle kulak ağrıları emme sırasında artabilir, bu da bebeği huzursuz eder ve iştahsızlık yaratır.
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title