Farkına varmadan düşük yapıyor olabilirsiniz!

Halk arasında “sessiz düşük” olarak da bilinen “kimyasal gebelik” pek çok kadında görülebilecek bir durum. Kimyasal gebeliği olan kadınların bu duruma yakalandıklarını fark edemeyeceklerini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Saygın Micozkadıoğlu, kimyasal gebeliğe dair bilinmesi gerekenleri anlattı.
 
Kimyasal Gebelik Nedir?
Kimyasal gebelik spermin yumurtayı döllemesi ve döllenen yumurtanın sağlıklı olarak bir embriyoyu geliştiremeden devam etmesi, yani rahmin içerisinde tutunamaması ve bunun sonucunda adet kanamaları ile sessizce düşmesi durumudur. Kimyasal gebelik sadece Beta HCG hormon testinden yararlanılarak teşhis edilebilir. Bu durumda da adet kanama gecikmesi yaşanmadan ya da gecikme sonrasında kanamalar ile klinik gebelik sonlanmaktadır. Böyle bir tablo ile karşılaşdıysanız da buna kimyasal gebelik (sessiz düşük) denmektedir.
Kadında gebelik, kan da yapılan incelemeler sonrasında saptanabilir, fakat daha klinik olarak saptanabilecek duruma gelmeden kendiliğinden sonlanmaktadır. Ancak pek çok kadın bu düşük durumunu algılayamadıkları için genel olarak bir adet gecikmesi olarak bilmektedir. Aslında kadın düşük yapmıştır. Genellikle kimyasal gebelik durumundan şüphelenildiğinde bu durum bazen dış gebelik ile karıştırılabilir. Kimyasal gebeliğin tedavisi nasıldır? Beta-HCG belli bir süre sonra sıfıra düşer ise, herhangi bir tedavi veya kürtaja ihtiyaç duyulmaz. Beta-HCG kan değerinin düşüşünün kontrol altına alınması ve düzenli bir şekilde takip edilmesi gerekir. Değerlerde düşüşün olmaması halinde, dış gebelik veya başka bir patoloji olmaması bakımından, değerlendirme altına alınması gerekir.
DIŞ GEBELİKLE KARIŞTIRMAYIN!
Dış gebelik ile kimyasal gebelik aynı şey midir? Kimi zaman dış gebelik ve kimyasal gebelik birbiri ile karıştırılmaktadır. Ancak her iki durum tamamı ile birbirinden farklıdır. Dış gebelikte embriyo rahim dışında bir yerde yerleşmektedir. Kimyasal gebelikte, kanda bulunan HCG değeri hızlı bir şekilde azalır ve vücut kendisi düşüş işlemini gerçekleştirirken, kimyasal gebelik derhal müdahale edilmesi gereken fazlası ile riskli bir durumdur.
Kimyasal gebelikler, daha çok klinik olarak teşhis edilebilecek düzeye gelmeden, kendi kendine sonlanır. Kadınlar genellikle hamile kaldıklarını dahi bilmeden, durumun farkında olmazlar. Adet gecikmesinin ardından gerçekleştirilen hamilelik testleri ile kimyasal gebelik tam anlamı ile fark edilmez. Kimyasal gebeliklerin büyük bir kısmı, adet kanaması ile beraber sonlanır. Kısacası birçok kadın, böyle bir durumun farkına bile varmadan, hamilelik oluşur ve sonlanır. Bu sebepten dolayı da, kimyasal gebelik sessiz düşük olarak da ifade edilmektedir. Yapılan testler ile hamilelik anlaşılırsa, genellikle dış gebelik şüphesi de doğabilmektedir.
Kaynak: http://www.sozcu.com.tr/
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title