Hamilelik saçları nasıl etkiliyor?

Hamilelik dönemi saçlar ve tırnaklar için aslında çok olumlu bir dönem. Artan hormonlar sayesinde saçlar daha çabuk uzar. Ayrıca dökülmesi de azalır. Bu sayede saçlar geçici olarak da olsa gürleşir. Ancak hamilelik sona erdikten ortalama 6-12 hafta sonra, tamamen fizyolojik olan bir dökülme dönemi başlar. Ama kafanıza takacak bir durum yok, bu dökülme kalıcı değildir. Doğum sonrası olan dökülmeler, saçlarda yama tarzında açılmalara neden olmaz ve tıbbi bir tedavi gerektirmez. Ancak bazen hamilelik sırasında ya da sonrasında hormonal değişikliklere denk düşen dönemde erkek tipi saç dökülmesi başlayabilir. Bu durumda bir dermatoloji uzmanına görünmenizde fayda var.
 
Hamilelikte canlı ve parlak saçlar için ne yapılabilir?
Hamilelik döneminde saçların daha sağlıklı olduğunu belirtmiştik. Ancak nadir olarak, incelmeler ve cansızlaşma görülebilir. Anne adaylarımızın jinekoloji uzmanlarının önerdiği demir ve vitaminlerin (folik asit dahil) düzenli olarak kullanması çok önemli. Bu vitaminler saç için olduğu kadar genel sağlıkları için de çok yararlı. Ayrıca kullandığı ve kendisine iyi geldiğini düşündüğü şampuan ve saç kremlerinden de vazgeçmesinler. Özellikle bu dönemde yapılan değişiklik, saç için iyi olmayabilir.
 
Saç bakım ürünlerinden, hamileyken kullanılmaması gerekenler var mı?
Saç derisi, vücudun en çok kanlanan derisi. Bu bölgeye, saçların beslenmesi ya da yeniden çıkışının uyarılması amacıyla kullanılan ilaçların, kozmetik ürünlerin kullanılması doğru değil. Kozmetik ürünlerin çoğu ile ilgili bilimsel veriler yeterli sayıda olmadığı için anne adaylarının bu ürünlere de ara vermesi daha uygun.
 
Doğum sonrası saç dökülmesine karşı ne gibi önlemler alınmalı?
Herhangi bir tıbbi tedaviye genellikle gerek yok. Ama hamilelerimiz dermatoloji uzmanına görünsün, doktor uygun görürse tedaviye başlayabilir.
 
Hamilelik süresince saç dökülmesi görülür mü?
Hamilelik süresince saçlarda dökülme beklenen bir durum değil. Hormonal değişime bağlı olarak saç dökülürse doktoruna danışırsa iyi olur.
 
SAÇLARIMIZI BOYATSAK MI?
 
Birçok jinekoloji uzmanının görüşü boyatılmaması yönünde. Çünkü saç boyaları kimyasal ve saç derisi tarafından emilince kana bir miktar karışabiliyor. Bu miktar bebeğe ne kadar ulaşır; ne kadar zarar verir? Bir kesinliği yok tabii ama bu konuda yapılan bilimsel araştırmalar, hamilelerin mümkünse hiçbir kimyasal maddeye maruz kalmaması yönünde.
 
Peki mutlaka boyatılacaksa…
İlk 3 ay hamileliğin en çok dikkat edilmesi gereken dönem. Bazı doktorlar, hamileliğin son aylarında, saç derisine değdirilmeden tamamen bitkisel olduğu kesin olan boyalara izin verebiliyor.
Kaynak: http://www.gazetevatan.com/
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title