Bebek bezi alırken aklınızda bulunsun!

Bebek bezi, bebeğinizin 2.5-3 yaşına kadar ihtiyaç duyacağı ürünlerin başında gelir. Bebek gelişim uzmanları, bebeklere verilen tuvalet eğitiminin 2 yaş civarında, bebeğin gösterdiği “hazırım” sinyallerine göre verilmesini söylemekteler. Erken dönemde, bebek fiziksel ve psikolojik olarak hazır olmadan verilmeye çalışılan tuvalet eğitimi bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkiler. Ancak bu yaşına kadar altı bezli olacak bebeğinizin bezini seçerken, onun gelişim özelliklerini bilmeniz ve ona uygun ürünü seçmeniz gerekiyor ki neşesi kaçmasın, hareketleri sınırlamadan sağlıklı büyüsün.
 
Hangi bebeğe hangi bez?
 
Bebek bezleri ilk bakışta aynı amaca hizmet ediyor gibi görünse de, bebeğin ayına ve doğumuna göre değişen ihtiyaçlarından dolayı farklı ve bir o kadar da önemli görevler üstlenirler. Bebeğinizin doğum kilosu, hangi ayda olduğu onun için seçeceğiniz bezde aradığınız özellikleri de belirler. Buna göre bebek bezlerini 3 temel kategoriye ayırabiliriz;
 
Prematüre bebekler için
 
37. haftanın altında ve genellikle 1.600 ile 1.900 gram arasında düşük doğum kilosu ile doğan bebeklere prematüre bebek deniyor. Prematüre bebeklerin ciltleri şeffaf ve çok incedir. Damarlar cilt üzerinden görülebilir, her türlü dış etkiye karşı çok hassastır. Bu nedenle özel bir bakıma ihtiyaç duyarlar. Prematüre doğan bebeklerin bakımı normal doğan bebeklere göre daha hassas yapılır. Daha steril, ısı şartları ayarlanmış alanlarda ilk günlerini geçirirler. Bu sürede bebekleri için hangi bebek bezini kullanacakları anne babaları için önemli bir sorun haline gelebilir. Çünkü kaliteli bir bebek bezi bile olsa prematüre bebeğin özelliklerine uygun üretilmemişse, büyük gelmesinden, tam uyum sağlayamamasından dolayı idrar ve dışkıyı yeterli ememeyebilir, sızma yapabilir bu da bebekte cilt sorunlarına yol açar. Erken doğan bebeğiniz için dokusu yumuşak bezler seçin. Yan bantları sessiz ve kolayca açılan bezleri tercih edin ki uyku aralarında altını kolayca değiştirebilin. Ayrıca yan bantlar yumuşak ve sağlam olmalı ki defalarca açıp kapamaya dayanabilsinler. Özel göbek oyuntusu bulunan bebek bezleri, bebeğin göbek bağının tahriş olmasını engeller ve göbek bağını korur.
 
Ayrıca prematüre bebeğinizin cildinin sağlıklı olması için, nefes alabilen tekstil dış yüzeyli bezlerde var. Dış yüzeydeki bu gözenekler, bebeğin cildinin her noktada taze havayla buluşmasını ve altının her zaman kuru kalmasını sağlıyor. “Sıvı Kilit Sistemi” özellikleri sayesinde de sıvıyı dışarı sızdırmadan içine hapsederek bebeğinizin cildinden uzak tutuyor, pişik oluşumunu engellemede yardımcı oluyor.
 
Tabi ki bebeğiniz için seçeceğiniz bezin; Türk Pediatri Kurumu tarafından önerilen ve dermatolojik olarak test edilip onaylanmış bir bez olması da gerekir.
 
Yenidoğan bebekler için
 
Normal kilosunda doğan bebeğiniz, erken doğan bebeklere göre daha güçlü ve dış dünyaya hazırdır. Ancak her şeyiyle size bağımlı ve kendisine uygun olmayan ortam ve materyallere karşı duyarlıdır. Sıvı formunda beslendiği için sık sık idrara çıkmakta, dışkısı sulu olmaktadır. Sağlıksız bir popo bakımı onun beslenmesinden uykusuna, algı gelişiminden günlük aktivitelerine kadar tüm alanlarda sorunlar yaşamasına neden olur. Bu yüzden ihtiyacına göre bezini seçmelisiniz.
 
Bebek bezi, yeni doğanlar için tasarlanmış özel göbek oyuntusuna sahip olmalıdır. Göbek oyuntusu bebeğinizin göbek bağının tahriş olmasını engeller ve göbek bağını korur.
 
Genişleyip daralabilen esnek yan bantlara sahip olmalıdır ki bebeğinizin vücuduna 4X4’lük uyum sağlayarak ona rahatlık versin.
 
Bebeğinizin altını ne kadar sık kontrol ederseniz edin, sağlam cırt cırt bantları ile kendiliğinden açılmamalı. Esnek yan bantları bebeğin gelişimine ve hızlı kilo alımına uyum sağlamalı.
 
Üstün emici performansı korunarak inceltilmiş yapısı ile bebeğinizin bedeni ile daha uyumlu olmalı, böylece bebeğiniz çok daha rahat, çok daha huzurlu olacaktır.
 
Büyüyen bebekler için
 
İlk aylarda hareket etmeyen bebeğiniz artık emekliyor, adım atmaya çalışıyor, yuvarlanıyor, tırmanıyor. Bu kadar hareketli ve aktif olan bebeğinize uyum sağlayabilecek bir bebek bezi gerekir.
 
Sızıntı yapmasın.
 
Onunla birlikte hareket etsin, rahatını bozmasın.
 
Bacak aralarını, sürtünerek tahriş etmesin.
 
Esnek bantları ile bel bölgesinde sıkma yaratmasın, kızarıklık oluşmasın.
 
Cırt bantları sağlam olsun, sık açılıp kapanmalara dayansın.
 
Süper emiş gücüyle bebeğin artan idrarını hemen içine hapsetsin.
 
Bunun yanında yapısı ince olsun. Kaba ve ağır bebek bezleri emekleme ve yürüme dönemlerinde bebekleri kısıtladığından huysuzlanmalarına neden olabiliyor.
 
Bebeğinizin sağlığını bezinden de izleyebilirsiniz
 
Bebek bezi bebeğinizin sağlığı ile ilgili size önemli ipuçları verir. Bebeğinizin bezini kontrol ederek onun günde kaç kere ve ne miktarda idrar yaptığını, idrarının rengini, dışkısının görüntüsünü kontrol edebilirsiniz. Normalde bebeklerin idrarları neredeyse renksiz görünür. Açık sarı görünenlerde de herhangi bir sağlık sorunu yoktur. Bebeğin beslenmesi, aldığı ilaçlar ya da geçirmekte olduğu hastalık onun idrar ve dışkısının görünümünü de değiştirir. Özellikle yenidoğan bebekler yeteri kadar su alamıyorlarsa idrarlarının rengi pembeye doğru dönüşür. Bebek bir enfeksiyon hastalığı geçiriyorsa dışkısı ve idrarı da kokulu ve rengi farklı görünür. Özellikle antibiyotik içerikli ilaçların kullanımı sonucu da bebeklerin idrarlarında değişiklikler görülür.
Kaynak: http://www.mynet.com/
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title