Çocuğunuza bunları mutlaka öğretin!

Diğer insanlarla bir araya gelmek, yetişkinlere ve di­ğer çocuklara kibar ve saygılı davranmak, bir yaşın­daki bir çocuk için çok büyük bir şeydir. Yine de bu yaş, belirli kuralları öğretmek için uygundur. Paylaşmak ve sıra beklemek..
 
Bir yaşındaki çocuklar çok nadiren eşyalarını paylaşır ve sıralarının gelme­sini beklerler. Ama bu kavramları bu yıl öğrenmesi mümkündür. Diğer çocuklarla oyun zamanları ayar­larken, çocuklardan birinin, diğerinin oyuncağını al­maya çalışmasını önlemek için aynı oyuncaklardan birkaç tane bulundurun. Paylaşmak ve sıra bekle­mek hakkında konuşun. Deneme oyunları oynayın. Mesela topu birbirinize atarken, ‘Şimdi topu alma sırası bende. Şimdi sende.’ deyin. Onun oyuncakla­rından birini isteyin. Sırası geldiğinde sizinkilerden biriyle oynamasını önerin. Örneğin, ‘Kamyonunu alabilir miyim? Benim anahtarlarımla oynamak ister misin?’ diye sorun.
 
Kibarlık. Çocuğunuzla konuşurken lütfen ve teşek­kür ederim gibi kelimeler kullanmak ve ondan da aynısını yapmasını istemek kibarlığın temel kuralla­rını öğrenmesini sağlar. Ama ne zaman bir şey iste­se lütfen demesi için ısrar etmeyin. Sadece, ‘Teşek­kür etmen hoşuma gidiyor.’ deyin. Toplum kuralla­rını öğretirken istenen davranışı göstermek için oyunlar oynayın. Örneğin restorana (çocuklara uy­gun) gitmeden önce, restoran oyununu evde oyna­yın. Gittiğinizde, yanınızda yemek yiyen diğer insan­ları rahatsız etmesini önlemek için yeteri kadar oyuncak ve dikkat dağıtıcı şey bulundurun.
 
Beklemek. Çocuklar sabırla bekleyemezler. Çocu­ğunuzu beklemesi gereken bir pozisyona sokmak, -örneğin caddede bir arkadaşınızı görüp, konuşmak istediğinizde- sabırsızca ağlamasına ve sizi çekiştir meşine neden olabilir. Ama bu, sizin sosyal olmanı­zı engelleyecek bir şey değildir, çünkü çocuğunuz her zaman ısrarcı bir tutum takınır. Göstereceğiniz en iyi tepki, sizin sosyal olma isteğinizle, onun yola devam etme isteğine hazırlıklı olmanızdır. Örneğin cebinizde ilgisini çekecek şeyler bulundurursanız, siz konuşurken çocuğunuzun da keşfetmekten hoş­lanacağı ve bununla oyalanacağı bir ortam yaratmış olursunuz. Bunun yanı sıra ne yaptığınızı kelimeler­le de açıklayabilirsiniz: ‘Şu anda arkadaşımla ko­nuşmaktan büyük zevk alıyorum. Bu yüzden de ben konuşurken sen de anahtarlarımla oynayabilir­sin.’ Belki yarım saatliğine ilgisini çekecek bir şey bulamayabilirsiniz, ama arkadaşınız için kendinize biraz zaman ayırdığınızda, iki şey başarmış olursu­nuz: Hem kendinize daha çok ihtiyaç duyduğunuz yetişkin birini bulmuş hem de çocuğunuza dikkati­nizi, onun dışında bir yerlere odaklama hakkınız ol­duğunu göstermiş olursunuz.
Kaynak: http://www.leyleklergetirdi.com/
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title