Sık sık uyanıyorsa, bunları mutlaka deneyin…

Hayata yeni merhaba diyen bebekler geceleri sık sık uyanabilmektedir. Bu durum en çok anneleri huzursuz etmekte hatta bazen ruhi sıkıntılara bile sebep olmaktadır. Bebeğin geceleri çok fazla uyanması farklı nedenlerden olabilir. Bebek geceleri beslenmek için uyanmanın dışında ortam ısısından rahatsız olduğu için veya gündüz fazla uyumuş olduğundan uyanabilir. Bazen de uyanmanın nedeni belirlenemez.
 
Gece sık uyanan bebeğe aşağıdaki yaklaşım tarzı faydalı olacaktır?
 
1. Bebeğin gece anneye yakın hatta aynı odada yatması iyi olur. Bu kendini güvende hissetmesi açısından önemlidir. Kendini güvende hisseden bebek daha iyi uyuyacaktır.
 
2. Alışık olduğu yorgana sararak yatırma. Bebekler düzenden hoşlanırlar.
 
3. Yatırırken okşayarak konuşma
 
4. Işığı söndürmeden önce bebeğin yanında biraz kalıp ninni söylemek gibi yöntemler bebeğin uykuya dalmasını kolaylaştırabilir ve daha rahat uyumasına yardımcı olabilir.
 
Gece boyunca bebekler sık sık gözlerini açarlar, el ve kollarını hareket ettirirler. Ağlamıyorsa bebeğe uyurken sıkça dokunmaktan kaçınılmalıdır. Bebeğin gece kendi kendine uyumasını öğrenmesi oldukça önemlidir. Onun için bebek uyanırsa hemen müdahalede bulunmadan kendi kendine uyumasını beklemek gerekir.
 
Bebek huzursuzlanıyorsa ve ağlıyorsa bir süre beklenmelidir. Bu süre 15 dk yı geçmemelidir. Çünkü bu durumda bebekte bir güven problemi oluşabilir. 15 dk. sonra bebeğin yanına gidip, sakinleştirilmeli ve tekrar yalnız bırakarak uyumasını beklemelidir.
 
Eğer bebek huzursuzlanmıyor ve ağlamıyorsa bir sorun yoktur. Herhangi bir müdahalede bulunmadan uyumasını sağlamak gerekir. Bu yöntem bebeğin kendi kendine uykuya geçmesini öğrenmesine de yardımcı olacaktır.
 
Ayrıca huzursuzlansa ve ağlasa bile yataktan kalmadan bebeğe seslenmek ve sesini duyurmak bebeğin sakinleşmesine yardımcı olabilir. Bebek her uyandığı zaman, her huzursuzlandığı zaman ve ağladığı zaman yanına gitmek ebeveynler için oldukça yıpratıcı olabilir. Bundan dolayı bebeğin kendi kendine uykuya geçmeyi öğrenmesi oldukça önemlidir.
 
Bebek geceleri geç saatte uyuyor ve bunu bir saat öne almak istiyorsanız, her gece 5 dakika önce yatırarak istenen zamana ulaşabilirsiniz.
 
Bebeklerin gece sık sık uyanmalarını azaltmak için onlarda sağlıklı bir uyku düzeni geliştirmenin de önemi vardır.
 
Peki sağlıklı bir uyku düzeni oluşturmak için ne yapılabilir.
 
1. Bebeğin yatma zamanlarını ve şekerleme yapma zamanlarını iyi oluşturmak gerekir. Bu bebeğin düzenli bir şekilde uyumasına ve gece daha az uyanmasına yardımcı olur. Uykusunu düzensiz alan bebekler gece daha sık uyanabilirler.
 
2. Uyku rutinleri belirlemek bebeğin daha sağlıklı bir uyku düzeni oluşturmasına oldukça yardımcı olacaktır.
 
3. Bebeğin sabah belli bir saatte uyanması konusunda bir alışkanlık geliştirilmelidir.
 
4. Bebek kendi kendine uykuya geçmesi konusunda cesaretlendirilmeli ve alıştırılmalıdır. Bu gece sık uyanan bebeklerin ebeveynlerini uğraştırmalarının önüne geçebilir. Böylelikle özellikle anneler, bebekler her uyandıklarında müdahalede bulunmadan rahat bir uyku uyuyabilirler.
Kaynak: http://happycenter.com.tr/
Sık sık uyanıyorsa, bunları mutlaka deneyin…
1 (20%) 1 vote


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title