Bebeğinizin aşılarını geciktirmeyin!

Bebeklerin aşılanması konusunu danıştığımız Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Klinik Şefi Prof. Dr. Fahri Ovalı, aşıların zamanının geçirilmemesi gerektiğini söylüyor.
 
Aşının içeriği nedir?
Aşılar, hastalık yapan mikropların hastalık yapıcı etkilerinin azaltılarak vücuda verilmesi ile vücutta o hastalığa karşı bağışıklık sağlanması amacıyla yapılır. Bu şekilde etkisi azaltılmış aşılara canlı aşılar denir. Bazen, bağışıklığın sağlanması için, mikrobun hepsi değil de, bağışıklığı uyarabilen yalnızca bazı bölümleri kullanılabilir. Böyle hazırlanan aşılara ise ölü aşılar adı verilir.
 
İsteğe bağlı olarak yapılabilen aşı var mıdır?
 
İsteğe bağlı olarak yapılabilen aşılar; 2, 4, 6, aylarda: Rotavirus aşısı, 12-15. ayda: Suçiceği aşısı, 24. ayda: Hepatit A aşısı, 30. ayda: Hepatit A aşısı, 7. yaşta: Suçiçeği aşısıdır.
 
Hangi aşı, hangi hastalıktan korur?
 
Hepatit B aşısı, bulaşıcı sarılıktan korur. Hepatit A aşısı ise yine hepatitin bir diğer formu olan ve daha az tehlikeli olan hepatit A hastalığından korur. BCG aşısı veremden korur ve özellikle verem hastalığının yaygın olduğu ülkelerde mutlaka yapılması gerekir. Karma aşı olarak bilinen aşı, Difteri, tetanoz, boğmaca, çocuk felci, menenjit (Hib) mikroplarına karşı koruyan, tek bir enjektör içinde 5 hastalığa karşı koruma sağlayan bir aşıdır. Pnömokok aşısı, aşı takvimine geçen yıl eklenen bir aşı olup, zatürre ve orta kulak iltihabı yapan pnömokok bakterisinden vücudu korur.
 
Aşıların yan etkisi var mıdır?
 
Yeni teknoloji ile üretilen aşıların yan etkileri oldukça sınırlıdır. Aşı yapılan yerde birkaç gün hafif bir sızlama tarzında ağrı olabilir. Bebeklerde bazen hafif bir ateş ve huzursuzluk görülebilir ancak bu etkiler 24-48 saat içinde geçer, nadiren ilaç kullanılması gerekir. Nadiren aşılara karşı alerjik reaksiyonlar gelişebilir.
 
Aşı sonrası bebeğin bakımı nasıl olmalıdır?
 
Aşılardan sonra banyo yaptırılmasında sakınca yoktur. Bunun tek istisnası, BCG aşısıdır. Bu aşı yapıldıktan sonra 24 saat banyo yaptırılması önerilmez. Aşı yapılan yerin üzerine herhangi bir ilaç sürülmesine veya bu yerin kapalı tutulmasına gerek yoktur.
 
Aşının günü geçerse ne yapılmalı?
 
Vücutta tam bir bağışıklığın sağlanabilmesi ve bebeğin mikroplara karşı açık halde kalmaması için, aşıların önerilen zamanlarda yaptırılması büyük önem taşır. Aksi halde bebek mikropla karşılaşırsa hastalık gelişebilir. Ancak, çeşitli nedenlerden dolayı, daha önce bazı aşıları yapılamayan veya geç yapılan çocukların aşılarının tamamlanması büyük önem taşır. Bu nedenle, her ne nedenle olursa olsun, sağlık kuruluşuna başvuran bir çocuğun aşı durumu mutlaka sorgulanmalı ve eksik aşıları varsa tamamlanmalıdır. Hangi aşının ne şekilde tamamlanacağı, doktor tarafından belirlenir.
 
Hasta çocuğa aşı yapılır mı?
 
Ağır hastalığı olmayan tüm çocuklara aşı yapılabilir. Basit soğuk algınlığı vb. gibi şikayetlerle sağlık kuruluşuna getirilen bebeklerin aşıları ihmal edilmemelidir. Bağışıklık sistemi baskılanmış olan, ileri evrede kanser, böbrek hastalığı gibi hastalıkları olan çocukların aşıları ise durumları düzeldikten sonra yapılır.
 
Sarılık aşısı olan bebek sarılık geçirir mi?
 
Uygun şekilde yapılan aşılardan sonra, çocuğun ilgili hastalığı geçirmemesi beklenir. Ancak, aşıların koruyuculuk oranı her zaman % 100 olmadığı için, bazen aşıya rağmen çocukta yine de hastalık meydana gelebilir. Fakat bu durumda bile, hastalık, doğal seyrine nazaran daha hafif veya daha kısa süreli geçer.
Kaynak: http://www.yenisafak.com/
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title