Hamileler ve emzirenler oruç tutabilir mi?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ali Ergün, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, erken doğum tehdidi gibi sorunları olan hamilelerin oruç tutmaması, oruç tutacakların ise mutlaka hekim bilgisi dahilinde beslenme programı yapması gerektiğini söyledi.
 
Ergün, “Gebelikte metabolizma hızı yüzde 20 artar. Dolayısıyla enerji, protein, vitamin ve mineral gereksinimi artar. Ayrıca daha fazla sıvı ihtiyacı doğar” dedi. Anne adayının, gün içinde küçük porsiyonlar halinde 5-6 öğün beslenmesi gerektiğinin altını çizen Ergün, açlıkta kan şekeri hızla düştüğünden acıkma süresinin gebelerde 3 kat kısaldığını söyledi.
 
“Ayrıca gebelik bulantıları da varsa tablo daha da kötü olabilir. Gebelerde oruç tutmaya bağlı çok yeterli araştırmalar olmamakla beraber, bebeğin zayıf olması, erken doğum, kansızlık, idrar yolu iltihapları olabildiği gibi, sıvı kaybına bağlı sorunlar da ortaya çıkabilir.
 
İftarda ve sahurda kontrolsüz yemeye bağlı olarak aşırı kilo artışı ve reflü olabilir. Uzun süreli açlığa bağlı olarak yağların yakılması sonucu ortaya çıkan keton cisimleri bebeğe zararlı olabilir. Buna karşın, gebelerde oruç tutmanın zararı kesin olarak söylenemez.
 
Yüksek tansiyon, şeker hastalığı, gebelik şekeri, erken doğum tehdidi, gebelikte kalp, böbrek, karaciğer hastalığı, kansızlık, ishal-kusma, ülser ve yüksek riskli gebeliği olanlar kesinlikle oruç tutmamalı.”
 
Prof. Dr. Ergün, gebelik döneminde oruç tutacakların bunu mutlaka doktoruna bildirmesi gerektiğine dikkati çekerek, “Diyetisyenle bir beslenme programı yapılmalı. Mutlaka sahura kalkılmalı ve iftar ile sahur arasında dengeli beslenilmeli, bol sıvı tüketilmeli. İftarda yağlı ve sindirimi zor yiyecekler alınmamalı” önerilerinde bulundu.
 
Emziren annelerin de gün içinde yeterli beslenmesi ve bol sıvı almasının önemine vurgu yapan Ergün, “Emzirme dönemi de gebeliğe benzer sakıncalar içerir. Oruç tutulduğunda süt miktarının azalması söz konusu olabilir. Oruç tutulmak isteniyorsa, gebelikteki tedbirler mutlaka bu dönemde de alınmalı” dedi.
Kaynak: haberturk.com
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title