Bunu mutlaka yapın!

Çocuğunuz, yaşı sebebiyle özür dilemenin nedenini anlayamıyor olabilir. Ona hangi durumlarda özür dilenmesi gerektiğini açıklamalısınız. Örneğin birisine vurduğunda, yanlış bir söz söylediğinde, arkadaşının oyuncağına zarar verdiğinde…
 
Çocuğunuz, yanlış bir şey yaptığında veya söylediğinde, ona uzun uzun öğütler vermek tabiri caizse nutuk çekmek yerine, çocuğunuzun o anki duygularını anlamasına yardımcı olun.
 
Örneğin; çocuğunuz bir arkadaşına bir sebepten dolayı kızmış ya da kıskanmış olsun ve arkadaşına kızgınlığını göstermek için oyuncağını kırmış ya da arkadaşına vurmuş olsun… “Arkadaşının oyuncağını kırdığında kızgın olduğunu anlıyorum, fakat kızgınlığını bu şekilde göstermen doğru değil. Sence başka ne yapabilirdin?” şeklinde, çocuğunuzun hislerini anlayacak ve onu da çözüme dahil olması için teşvik edecek bir cümle kurabilirsiniz.
 
Aynı zamanda arkadaşının neler hissettiğini de anlamasını sağlamalısınız. “Sence arkadaşın üzgün değil midir?”
 
Bu sözlerinizle, çocuğunuzun hislerini anladığınızı fakat, davranışının yanlış olduğunu, duygularını başka türlü ifade etmesi gerektiğini ona gösterebilirsiniz. Aynı zamanda arkadaşı hakkında konuşarak, karşısındakilerin neler hissettiğini öğrenmesini, empati kurmasını sağlayabilirsiniz.
 
Çocuğunuz hatasını anlayıp özür dilediğinde ise davranışının sorumluluğunu alması için onu teşvik etmelisiniz. “Arkadaşının oyuncağını kırdığına göre, harçlıklarından kesintiler yapıp ona yeni bir oyuncak almaya ne dersin?”
 
Çocuğun, sözel olarak özür dilemeyi kabul etmesi iyi bir başlangıç olsa da bunu bir telafi ile desteklemek gerekir.
 
Çocuğunuzun özür dilemesi için onu cezalandırmanız da yanlış bir tutumdur. Örneğin çocuğunuz misafirlerin yanında küfür etti ve özür dilemesini istediğinizde kabul etmedi. Ceza olarak odasına gönderdiniz. Çocuğunuz bir süre odada duracak ve ardından sıkıldığı için içeri gelip özür dileyerek kaldığı yerden devam edecektir. Çocuğun bu davranışı hatasını kabul etmesi değil, özür dileyerek olaydan sıyrılması ve eğlenceli olanı yapmaya devam etmesidir.
 
Eğer çocuğunuz özür dilemeyi ısrarla reddediyorsa, sebep olduğu hatayı siz telafi ederek ona örnek olun. Örneğin “Dilek’cim özür dilerim, kimseye vurmamamız gerekir. Ama Can duygularını ifade edemediği için böyle bir şey yaptı, bu çok yanlış.” Bu sözlerden sonra çocuğunuz yerine arkadaşı ile ilgilenerek onun kendini iyi hissetmesine odaklanın. Bu örnekte çocuğunuzun davranışını kabul etmediğinizi göstermiş olursunuz.
 
Eğer çocuğunuz 3 yaşından küçük ise özür dilemek yerine, hatalarını öğrenmesi ve yaptığı hatalardan sonra nasıl tutumlar sergilemesi gerektiği üzerine gitmelisiniz.
Kaynak: sevgilibebek.com
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title