Göz sağlığı için çok önemli bilgi!

Çocukluk ve gençlik döneminde ortaya çıkan ve uzağı görememe rahatsızlığı olarak bilinen miyopi hastalığı, giderek yaygınlaşıyor. Bu durum özelikle aileleri tedirgin ediyor.
 
Op. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, miyopinin ilerleyişini durdurmanın tam olarak mümkün olmadığını söyledi. Çocuklukta miyopinin düzeltilmesi tedavisinin yalnızca gözlük ile yapılabildiğini ifade eden Asena, “Yakın bakışın kullanıldığı iç mekan aktivitelerinin miyopinin ilerleyişini kolaylaştırdığı kabul edilmekteydi. Halbuki tıptaki son gelişmelerle birlikte miyopiye kapalı mekanlardaki ışığın miktarının neden olduğunun anlaşıldı. Bu nedenle miyop çocuklara spor yapmak gibi uzak bakışın kullanıldığı dış mekan aktiviteleri ile dengelenmiş bir yaşam düzeni öneriyoruz” diye konuştu.
 
Miyopi rahatsızlığının 18-20 yaşından sonra ilerlemesinin durduğu bilgisini veren Dr. Asena, “Göz gelişimini etkileyen faktörlerden biriside ortamdaki ışığın azlığı ya da çokluğudur. Bir oda iyi aydınlatılmış olsa bile 400 lüxlük bir aydınlığa sahiptir. Halbuki ev dışında hava kapalı olsa dahi bu rakam 40 bin lüx değerindedir. Yani kapalı mekandaki ışık miktarı, açık alanlardakinin yüzde 1’i seviyesinde. Karanlık ortamda göz daha çok büyüdüğü için miyopi de buna paralel olarak büyüyor. Bu nedenle çocukları küçük yaşlardan itibaren her gün 2 saat gün ışığına çıkarmak gerekiyor” diye konuştu.
 
GÜNEŞ IŞIĞI MİYOPİ İLERLEMESİNİ YAVAŞLATIYOR
 
Açık havada büyüyen çocukların miyopi ilerlemesinde yavaşlama gözlemlendiği bilgisini veren Op. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, “Güneş ışığı vücutta dopamin hormonunun salgılanmasını sağlıyor. Dopamin de göz büyümesini yavaşlatıyor. Bu nedenle miyopinin ilerlemesi de azalıyor. Çocukların dış mekandaki sportif faaliyetler ve sosyal aktivitelere katılımlarının da teşvik edilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
 
Anne babaların çocukların gözlerini periyodik olarak muayene ettirmeleri gerektiğini vurgulayan Dr. Asena, çocukların ilk muayenelerinin iki yaşında yapılması, bozukluk olmasa bile iki yılda bir devam edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Kaynak: Sabah
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title