Bebeğiniz bu hareketi yapıyorsa dikkat!


 

Bebeklerde görülen bazı belirtiler çok ciddi bir hastalığın habercisi olabilir…
 
Bebeğiniz ayaklarını karnına çekerek ağlıyor veya kusuyorsa bağırsak düğümlenmesi sorunu ile karşı karşıya olabilirsiniz. Çocuk Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Agil Abilov, çocuklarda bağırsak düğümlenmesi ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
 
1 YAŞIN ALTINDA SIK GÖRÜLÜYOR
 
Halk arasında “bağırsak düğümlenmesi” olarak da bilinen “invajinasyon”, bir bağırsak bölümünün diğerinin içine doğru girmesi sonucu oluşan bir bağırsak tıkanıklığı tablosudur. Yenidoğan döneminde nadirdir, çocuklarda en sık 6-10 ay arası gözlenir ve olguların yüzde 70’inde bir yaş altında tanı konmaktadır. Ancak her yaşta görülebilir. Karın ağrısı nedeniyle ameliyat edilen 1 yaş altındaki çocukların en önemli ameliyat nedeni bu hastalıktır. İnvajinasyon aynı zamanda çocuklarda 6 ay-18 ay arası görülen en sık alt makattan olan kanama nedenlerinden de biridir.
 
BU BELİRTİLERE DİKKAT!
 
Kolik ağrı: İnvajinasyonlu hastalardaki en önemli belirti karın ağrısıdır. Ağrının tipik özelliği kolik (kramp) tarzında olmasıdır. Kolik tarz ağrı genellikle 2-3 dakika kadar sürer. Bu dönemde bebek huzursuzdur, ağlar, ayaklarını karnına çeker ve spazm sonrası rahatlar. Bu ağrılar 20-30 dakikalık aralıklarla tekrarlar.
 
Kusma: İnvajinasyonlu olgularda başta bir refleks olarak kusma gözlenebilir; ancak mide boşaldıktan sonra genellikle tekrarlamaz. Tanıda gecikilen olgularda tıkanıklığa bağlı safralı kusma geç dönemlerde ortaya çıkar.
 
Kanlı gaita: Bu hastalarda en sık gözlenen belirtilerden biri de, genellikle çilek jölesi kıvamında tarif edilen makattan kanamadır. Hastalarda invajinasyonun ilk aşamalarında normal dışkı da olabilir.
 
ZAMAN KAYBETMEDEN DOKTORA BAŞVURUN
 
Karın muayenesinde bir kitlenin ele gelmesi ile tanı konabilir. Tanıda yardımcı olan, uygulaması en kolay yöntem ultrasonografidir. Ultrasonografik incelemede iç içe girmiş bağırsaklar görülebilmektedir.
Kaynak: yazete.com
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title