Bebeğinizin kakası böyleyse dikkat!

Yeni anne babaların en hararetli tartışmalarından biri, bebek bezinde olanlar üzerinedir. Yine de gözlerinizi ve burnunuzu kaçırarak şimşek hızıyla bebek bezini değiştirirken bebeğin dışkısının değiştirdiğiniz her bezde ne kadar farklı olduğunu tam olarak görmek bazen zor olabilir.
 
Bebeklerin gelişmekte olan sindirim sistemleri çok hassastır. Yani bebeğin beslenmesindeki her değişimi bezde de görebilirsiniz. Bebek emziriliyorsa ve emzirmeye ek besinlere başladıysanız, değişimler görmelisiniz. Bebek ilk yemeğini yediği vakit, bebeğin kakasında da büyük değişiklikler görürsünüz.
 
Normali nedir?
Bütün bebeklerin ilk kakası aynıdır, siyah, katran benzeri mekonium denilen bir şey. Bu bebek sisteminden çıktıktan sonra görmeniz gerekenler şunlardır:
 
1. Emzirilen bebekler:
Emzirilen bebeklerde hardal rengi veya yeşil sarı renkli ve içinde küçük parçacıklar olan kaka normaldir. Süt değiştikçe, bebekler geçici olarak koyu yeşil veya yeşile çalan siyah kaka yapabilirler. Annenin yedikleri de çocuğun kasasını etkiler.
 
Emzirilen bebeklerin kakası normalde cıvıktır ve bebek beslendikten sonra kaka yapmak ister. Bebeğin ishal olduğunu düşünebilirsiniz ama aslında bu kaka emzirme sırasında normaldir.
 
2. Mamayla beslenen bebekler:
Mamayla beslenen bebeklerin kasası normalde sarı-yeşil veya buğday rengidir. Destekli mamalardaki demir kakayı yeşile veya yeşil siyaha çevirebilir.
 
Mamayla beslenen bebeklerin kakaları emzirilen bebeklere göre daha katıdır, ama yine de fıstık ezmesi kıvamında yumuşaktır. Emzirilen bebekler mamayla beslenen bebeklere göre daha sık kaka yapsa da, bütün bebekler çok kaka yaparlar, özellikle ilk ayda.
 
3. Katı besinlere başlamak:
Bebeğiniz katı yiyeceklere başladığı zaman kakasının da ciddi bir biçimde değiştiğini göreceksiniz. Daha katı, daha koyu renkli ve çok daha pis kokar.
 
İçeri girenle dışarı çıkan birbirine çok benzer. Eğer havuçla beslerseniz, bebeğin kakası turuncuya döner. Lif bakımından zengin tane gıdalar (örneğin bezelye) bebeğin kakasında tane halinde görülebilirler. Bebeğin sindirim yolu gelişip kendini yeni yiyeceklere adapte ederken bu normaldir.
 
Normal Olmayan Nedir?
Bebek kakaları çok değişiklik gösterse de, bazen bezin içindeki sizin doktoru aramanız için bir uyarıdır.
Tebeşire benzeyen beyaz kaka sindirimde safra eksikliğini gösterir.
Parlak kırmızı kaka anüs yakınında veya çevresinde bir kanamayı veya süt alerjisini işaret ediyor olabilir.
24 saatten fazla süren köpüklü yeşil kaka bir mide rahatsızlığını, yetersiz laktoz almıını veya başka bir sindirim problemini gösterebilir.
Sert, kuru, topak kaka bebeğin kaka yapmakta zorlandığını ve kabız olabileceğini gösterir.
Normalden daha cıvık bir bebek kasası genelde bir soruna işaret etmez ama çok sulu bir kakaya aniden dönüşme ishali gösterir.
Kolik bebeğin bezinde kendini göstermeyebilir, fakat bebeğin beslenmesini veya normal bir şekilde kaka yapmasını önleyen bir huzursuzluk işaretlerini görürsünüz.
Bez değiştirmek anne ve babanın en sevdiği aktivite olmayabilir, fakat bebek kakasının gizemlerini anladığınızda nahoş bir sürpriz yaşama ihtimaliniz azalır.
Kaynak: alternatifterapi.com
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title