Emzik kullanmak sakıncalı mıdır?

“Yenidoğan bebeklere emzik verilir mi?” konusu yeni bebek sahibi olan her ailenin gündeminde. Bir kısım aile büyüğü “emzik ver rahatlasın bebek” derken bir kısım da şiddetle karşı çıkar.
 
Bakın uzmanlar bu konuda ne diyor? 3 ayrı uzmanın görüşü birebir aynı olmasa da doğruyu bulmanız ve karar vermeniz konusunda size son derece yardımcı olacaktır.
Çocuk Astım ve Alerji Doktoru Filiz Harputluoğlu emzik kullanımının bebekler için bir rahatlama yolu olduğunu, bebeklerin beslenme dışı emme gereksinimini karşıladığını ve ani bebek ölümlerini azalttığını söylüyor. Filiz Harputluoğlu emzik kullanmanın sakıncalarını ise şöyle sıralıyor:
“Emzik kullanmanın sakıncaları, ilk ay meme karmaşasına yol açabilir, 6.aydan sonra orta kulak iltihabı riskine yol açabilir, ağızda pamukçuk enfeksiyonlarına sebep olabilir ve diş yapısının bozulmasına neden olabilir.”
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doktoru Ömer Saltan ise emzik kullanımına karşı. Ömer Saltan, bebeklere emzik verilmemelidir, diyor ve emziğin zararlarını şöyle anlatıyor:
“Bazen emzik kullanan bebeklerin çok sakinleştiği, huzursuzluklarının azaldığı görülüyor. Bu yüzden çok huzursuz, sürekli emme ihtiyacı duyan, yeterli anne sütü aldığı halde sürekli emme arayışı olan bebekleri sakinleştirmek için kullanılabilir. En büyük eforu emmek olan bebekler, emzikle çok büyük bir enerji harcıyor. Bu yüzden emzik verilmemesi taraftarıyım.
Bir de orta kulak enfeksiyonları emzik kullanan bebeklerde daha sık görülüyor. Emzikle mikrop bulaştırma riski de fazla. Her ne kadar emziğin hijyenine dikkat etsek de gözden kaçabilir ve enfeksiyon bulaştırabiliriz. Ayrıca emziğe alışan ve ileriki yaşlarında da emzik alışkanlığını sürdüren bebeklerde maalesef diş ve damak bozukluklarını daha sık görüyoruz.”
Yenidoğan Hemşiresi ve Hamile eğitim Rehberi Ayşe Öner’e göre; “Bebeklere emzik verilebilir ama bunun bir zamanı var. Emme içgüdüsü çok yüksek olduğu için bebekler anneyi sürekli emmek ister. Bu anne için çok yorucu oluyor çünkü bebek anneyi yalancı emzik gibi de kullanabiliyorlar. Böyle bebeklere ilk haftada da emzik verilebiliyor. Yeni doğanlara ortodontik emzikler verilmeli.
Annelere, ince emzikleri veya uzun boyunlu kiraz emzik denilen ucu top emzikleri çok önermiyoruz. Yapılan son çalışmalar gösteriyor ki emzik alan bebeklerde ani bebek ölümleri görülmüyor. Eğer bebek nazlı emiyor ve emme olgunluğu henüz gelişmemiş bir bebekse altı hafta beklenerek altı haftadan sonra emzik verilebilir.
Anne hayatına alternatifler kattığı zaman çok daha uzun süre emzirebiliyor. Ama bebek anneyi emzik gibi kullanıyorsa, çoğunlukla 8-9 aydan sonra anneler emzirme olayından sıkılıyor, bir yaşına gelmeden bebeklerini emzirmekten vazgeçebiliyor. Oysaki bebekler emzik, biberon kullanıyorsa anne çok daha uzun süre, iki yaşına kadar bebeğini emzirmeye devam edebiliyor.”
Kaynak: http://www.ailebebektv.com
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title