Ağlatarak uyutmak doğru mu?

Annelerin zorlandığı konulardan bir tanesi de bebeklerini uyku düzenine alıştırmaktır. Uyku düzeni çocuğun gelişiminde oldukça önemlidir. Genelde bebekler kendi başına uyumak istemezler, akşam uykuya dalmakta zorluk çekerler.
 
Bebekleri ağlatarak uyutmak ile ilgili uzmanların farklı görüşleri vardır. Bazı uzmanlar Ferber metodu ile bebeği uyku düzenine alıştırmayı doğru bulurken‚ bazıları ise bu metoda karşıdır.
 
Ferber metoduna göre bebekleri ağlatarak uyuma düzenine alıştırabilirsiniz. Ferber yöntemi‚ uyku problemleri olan bebeklerin sorunlarını çözmek amacıyla Dr. Richard Ferber tarafından geliştirilmiş bir bebek uyku eğitimi modelidir. Bu yöntemi uygulamak için bebeğinizin en az 6 aylık olmasını beklemeniz önerilir. Ferber yönteminde‚ bebeği ılık duş ve vücut masajı ile uykuya hazırladıktan sonra‚ yatağına yerleştirerek metod uygulamaya başlanır.
 
Bu yöntemin temel esası, bebek ağladığında bile asla kararlılığınızdan vazgeçmemeniz ve odada bulunmamanızdır. Her gün bir öncekinden daha uzun aralıklarla odaya girmek bu yöntemin ana kurallarından bir diğeridir. Yani ilk gece bebeği odaya bıraktıktan ilk 5 dakika sonra odaya geri dönün. Bunu bebeğiniz uyuyana kadar aynı süreyi takip ederek devam ettirin. İsterseniz odaya dönüş sürenizi 5 dakikada bir ya da 10 dakikada bir şeklinde de uzatabilirsiniz. İkinci gece, odaya ilk giriş sürenizi 10 dakika olarak belirleyin. İkinci çıkışınızdan sonra, odaya girebilmek için bekleme sürenizi 15 dakikaya çıkarın.
 
Ağlamasına dayanmak zor olsa da sabredin. Üçüncü gece bu süreyi odaya ilk giriş için 20 dakika olarak belirleyin ve bebeğiniz uyuyana kadar bunu tekrarlayın. Bebeğinizin alıştığını hissetmeye başladığınızda, odaya geri dönme sürenizi uzun tutmakta yarar vardır. Ayrıca, odaya girdiğinizde bebeğinizle ten teması kurmamanız, yani onu kucağınıza almadan sakinleştirmeye çalışmanız ve ardından tekrar odadan çıkmanız, bu yöntemin uygulamasında önerilenler arasındadır. Bu yöntemle genellikle 1 hafta-10 gün içerisinde bebeğinizin uyku düzenine alışması beklenir.
 
Birçok anne baba Ferber yönteminden başladıkları gün ya da ertesi günü bebeklerinin ağlamalarına dayanamadıkları için vazgeçerler. O nedenle bu yöntemle bebeğinizi uyutmaya karar vermeden önce uygulayıp uygulayamayacağınıza karar vermeniz önemlidir.
 
Uzmanların bir kısmı ise‚ bebeklerin en çok korunmaya ve sevilmeye ihtiyaç duydukları çağda onları ağlatarak uyutmanın bebeğe faydadan ziyade zarar getireceğine inanmaktadırlar.
Kaynak: cocukgelisimi.com
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title