Bebeğinizi memeden keserken bunlara dikkat!

Bebek 1-2 yaş arasında günlük protein ve kalori gereksiniminin %20-30’unu (2-3 kez emme) anne sütünden almalıdır. Anne sütü bebeği enfeksiyonlardan korur. İnek sütü veya devam sütleri ancak anne sütü yoksa verilmelidir. Günde 2-3 kez annesini emen bir bebeğin dışarıdan ayrıca süt veya mama içmesi gerekmez.
 
Bu dönemdeki en önemli öneri gece emmesinin kesilmesidir. İnsanoğlu 1 yaştan sonra gece beslenecek şekilde yaratılmamıştır. Gece emmek için uyanmak demek, mide-barsak-böbrek-karaciğer-kalp ve beyin dahil hiçbir organımızın uyuyamaması anlamına gelir. Oysa sağlıklı gelişim için kesintisiz bir uyku çok önemlidir. Üstelik gece yatarak emmek reflü, orta kulak iltihabı ve diş çürüğü gibi birçok hastalığa da davetiye çıkarır. Ama çocuk açlıktan uyanıyor ağlıyor diyorsanız, aslında ihtiyaçtan değil psikolojik bağımlılığından dolayı uyanır, ağlar ve meme ister, siz vermeye devam ettiğiniz sürece bu kısır döngüden asla çıkış olmaz. Ancak bu değişiklik çocuğun hayatında ciddi bir dönüm noktasıdır, o yüzden buna kolay alışabilmesi için hastalık, diş çıkarma gibi zor dönemleri seçmeyin.
 
İşinizi Kolaylaştıracak Bazı İpuçları:
 
Gündüzleri dahi memeyi emzik niyetine kullanmasına izin vermeyin.
Herhangi bir nedenle ağlayınca susturmak-sakinleştirmek için emzirmeyin.
Gündüz emmesi için sabit bir koltuğunuz ve saatiniz, yani kurallarınız olsun. Bunu yapmanız çocukta yeni bir şartlı refleks oluşturarak, bu alışkanlıktan daha kolay kurtulmasını sağlar.
Emzirmeyi uykuya geçiş aracı olarak kullanmayın.
Geceye karar verince bunu hemen ve tam uygulayın, alışkanlıklardan kurtulmak bir seferde olur, azaltarak değil.
Gece kesmeye karar verince siz ve eşiniz, varsa evdeki diğer aile büyükleri tutarlı ve kararlı olmalı, ağlıyor diye birkaç gün sonra asla tekrar meme verilmemeli.
Çocuk sevgi eksikliği hissetmesin, terk edildiğini zannetmesin diye ağladığı zaman kucağınıza alabilirsiniz, saçlarını okşayabilirsiniz, sütyen açılmadan göğsünüze koyarak onu yatıştırabilirsiniz, böylece sizin sıcaklığınızı, kalp sesinizi ve kokunuzu alarak sakinleşebilir. Ancak asla gece memeye geri dönüş yapmayın, 2 yaşa kadar gündüz emzirin.
Memeden Tamamen Kesme
 
2 yaş dolduğunda yukarıdaki öneriler geçerli olmak şartıyla yine karar verince asla geri dönüşü olmamak üzere, bunu bir seferde ve aniden yapın, yaşı ilerlediği için anlayacağı dille onu hazırlamaya çalışabilirsiniz. Çocuk tüm bu geçiş dönemine ağlayarak ve huy değiştirerek tepki verebilir, ancak üzülmeyin alışacak.
Kaynak: doktoramcam.com
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title