Bebeğinize kitapları sevdirmenin 8 yolu…

1. Doğduğu andan itibaren bebeğinizle konuşun ve ona kitap okuyun: Çocuğunuza kitap okumak için asla erken değildir. Çocuğunuzun gelecekteki okuma yeteneğini etkileyen iki faktör şudur: Çocuğunuzla ne kadar konuştuğunuz ve ona ne kadar kitap okuduğunuzdur. Çocuklar dillerini sık sık duyduklarında, seslere, kelimelere daha aşina olurlar ve okuma için daha hazırlıklı olurlar.
 
2. Kitap okurken, bebeğinizi kucağınıza oturtun: Bebeğiniz siz kitap okurken kendini mutlu hissediyorsa, ileride de kitap okurken iyi duygular hissedecektir.
 
3. Bebeğinizin kitabı tutmasına izin verin: Bebekler, kitapları kendi elleriyle ve ağızlarıyla keşfetmek ister. Bebeğinizin kitapları nasıl inceleyeceğini öğrenmesine yardım edin. Açınca içinden hareketli parçalar çıkan ya da dokusunu hissedebilecekleri kitapların yanında, dayanıklı kitaplar seçin.
 
4. Kafiyeli kitaplar seçin: Kafiyeler dil ahenginin ve yapısının pekiştirilmesine yardım eder. Ayrıca, kelime hazinesinin gelişmesi için önemlidir. Bu kelimeler küçük çocukların kulaklarına hitap eder. Araştırmalar, kafiyelerin ve ahengin çocukların kelimeleri hatırlamalarını kolaylaştırdığını gösteriyor.
 
5. Pekiştirin ve geliştirin: Bebeğiniz konuşmaya başladığında, kelimelerini geliştirin. Bebeğiniz kediyi işaret ederek “tedi” dediğinde, “Evet, bu kedi” şeklinde ya da kalemi gösterip “dalem” dediğinde ise “Evet, bu mavi kalem” şeklinde çocuğunuzun kelime hazinesini geliştirin.
 
6. Rol model olun: İyi bir kitabın hazzı çabuk yayılır, bulaşıcıdır. Bebekler, ailelerini kitap okurken gördüklerinde kendileri de kitap okumaya heveslenir.
 
7. Kitapların çocukların ulaşabileceği yerlerde bulundurun: Çocuğunuzun kendi odasındaki kitaplığında bulunan kitaplara rahatça ulaşabilmesini sağlayın. Kendi kitaplarıyla oynamasına ve okumak için kendi istediğini seçmesine izin verin. Aynı kitabı defalarca okumak sizi çıldırtabilir, ancak tekrarlar bebeğinizin öğrenmesine yardım eder.
 
8. Kitap okumayı eğlenceli hale getirin: Bebeğiniz kitap okumayı zevksiz bir şey olarak düşünmemeli. Bu nedenle çocuğunuzla komik şarkılar söyleyip ya da kelime oyunları oynayıp kitap okumayı eğlenceli hale getirin.
Kaynak: Reader’s Digest
Yazıyı Oylayın


Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Loading...
Menu Title